Читај ми!

Brnabić: Povukli smo Zakon o vodama, uskoro nova finansijska pomoć za građane

Premijerka Ana Brnabić navodi da je Vlada Srbije povukla predlog Zakona o vodama iz procedure, nakon što predsednik Republike nije potpisao izmene tog zakona usvojene u parlamentu. Dodaje i da građane Srbije uskoro očekuje nova finansijska pomoć kao podrška u daljoj borbi protiv koronavirusa.

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Vladi Srbije da povuče iz procedure predlog tog zakona i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

"Povukli smo taj predlog zakona iz Skupštine, kada smo videli odluku predsednika Vučića. Želimo da uradimo jednu širu javnu raspravu o tom zakonu u kojem su promenjena dva člana, ali je izostala šira javna rasprava", rekla je Brnabićeva u intervjuu Tanjugu.

Na pitanje šta je sporno u izmenjenim članovima, premijerka je rekla da je veći problem to što nadležni nisu uspeli dovoljno da obrazlože šta se i zbog čega menja, šta se unapređuje i kako će to da poboljša kvalitet života građana i poslovanje.

"Veći je problem što nismo na pravi način uspeli to da predstavimo i ostao je otvoren prostor za političke manipulacije", rekla je Brnabićeva.

"Imamo dobre vesti, obradovaćemo građane"

Premijerka je navela i da su jutros na sastanku sa predsednikom i saradnicima iz Vlade donete odluke koje će obradovati građane Srbije, ali nije mogla da govori konkretnije o novim merama.

"Mogu da kažem da ćemo obradovati građane Srbije, dobre su vesti", rekla je Brnabićeva u intervjuu Tanjugu, dodajući da su na sastanku razgovarali o tome koliko još novca treba da se isplati kao finansijska podrška u daljoj borbi protiv koronavirusa i šta dodatno može da se uradi.

Istakla je da posle pauze od nekoliko decenija, Srbija po prvi put može da isplaćuje penzije iz budžeta PIO fonda, bez dodatnih dotacija.

"Kada imate snažan PIO fond, koji je snažan jer imamo sve veću zaposlenost, a plate rastu, to je sigurnost za penzionere. Samo od toga što danas radimo, možemo da izdvajamo za penzije. Ako nastavimo ovako kao što radimo danas, i mi koji danas radimo imaćemo bezbedne i sigurne penzije, što nije bio slučaj u prethodnih nekoliko decenija", naglasila je premijerka.

Brnabićeva je ponovila da Srbija ima ekonomske rezultate kojima može da se pohvali, navodeći da su i sagovornici tokom svih sastanaka u Njujorku, odakle se juče vratila, bili upoznati koliko se dobro Srbija borila prošle, teške godine.

"Investicioni fondovi u SAD imali su informaciju da je Srbija zemlja sa jednim od najboljih ekonomskih rezultata 2020. godine, a očekuje se to i ove godine", rekla je premijerka.

Ona je navela da je planiran rast BDP-a za ovu godinu bio šest odsto, i da sada, kada se pogleda prva polovina godine i realizacija budžeta, može da se očekuje i nešto veći rast.

"To dozvoljava da razmatramo i dodatnu podršku za građane, povećanje plata i penzija od 1. januara sledeće godine. Verujem u bolji rast od predviđenog i očekujem da ćemo to moći da uložimo u bolji životni standard građana", rekla je Brnabićeva.

"Planira se politička poseta SAD u narednim mesecima"

Premijerka Ana Brnabić, koja je nedavno boravila u Sjedinjenim Državama, kaže da se planira još jedna poseta toj zemlji u narednim mesecima, navodeći da će ona biti isključivo politička.

Brnabićeva je kazala da je Vašington izuzetno važan partner i da je Srbija uložila mnogo truda i energije da se odnosi sa SAD, koji nisu bili najbolji, unaprede.

Povodom sastanka ambasadora Srbije u SAD u Predsedništvu, i odgovarajući na pitanje da li se spoljna politika možda seli u Vašington, premijerka je rekla da se ne seli, ali da je sa Markom Đurićem i prethodnih dana tokom njene posete Americi, koja je bila privredna, razgovarala o tome kako da se odnosi unaprede.

"Sve što smo radili ne nestaje zato što se promenila administracija, upravo suprotno. Očekujemo od nove administracije u SAD da vidi koliko je moguće da se ti odnosi unaprede našim zajedničkim radom i trudom i koliko je Srbija spremna da uloži u te odnose i da se nastavi tako", rekla je premijerka za Tanjug.

Upitana da li tema Kosova i Metohije ostaje glavna tema spoljnopolitičke ofanzive, Brnabićeva je kazala da se uvek razgovara o KiM i da ju je zanimalo da joj ambasador objasni tačnu poziciju nove administracije, kako oni gledaju na sve izazove sa kojima se Beograd suočava u dijalogu sa Prištinom i da li gledaju na isti način kao i Brisel, koji je, kaže, u potpunosti svestan svih izazova.

"Imamo predstavnike privremenih institucija u Prištini koji ne priznaje bilo kakve dogovore i razgovore od ranije i praktično žele da se krene sa nule – što je nemoguće, i to ne samo nama u Beogradu, nego i svima ostalima, pre svega Briselu koji je vodio razgovore", dodala je premijerka.

Na konstataciju da se čini da prištinske vlasti ne dobijaju packe sa Zapada zbog toga što otvoreno sabotiraju dijalog, Brnabićeva kaže da se tako čini javno, a da ne zna šta se dešava iza kulisa.

Međutim, kako kaže, zna da sve veći broj evropskih zvaničnika priča o tome da obeshrabruje to što Priština ne želi da implementira prethodne sporazume, pre svega ZSO, i što se ponaša kao da sve počinje od njih.

"Teško je razgovarati sa ljudima koji jedino žele da pričaju o prošlosti, dok Beograd želi da se fokusira na budućnost. Na kraju krajeva, šta ćete drugo? Mi moramo da radimo u interesu građana", rekla je premijerka i ocenila da povratak u 18. ili 19. vek ne može da donese boljitak.

Brnabićeva je povodom nedavno posete Njujorku kazala da je imala odličan sastanak sa finansijskom institucijom Goldman Saks i dodala da od našeg rada zavisi da li će doći u Srbiju.

"To nije zagarantovano. Razgovarali smo da nam daju jedan mali projekat, da pokažemo šta sve Srbija može da ponudi u smislu talenta i znanja. Razgovarali smo da oni jedan deo svog razvoja i pameti lociraju u Srbiju", prenela je ona.

Kazala je da je fenomenalno što je ta kompanija otvorila vrata i, pre svega, što se na sastanku pojavio predsednik "Goldman Saksa" Dejvid Solomon.

"Videti predsednika ‘Goldman Saksa’ je teže nego sastati se sa 90 odsto premijera i predsednika sveta. Sve smo to uspeli zahvaljujući svemu što je urađeno od 2014. Srbija je danas mnogo drugačija zemlja, fiskalno stabilna zemlja, koja se u doba najteže krize pokazala kao izuzetno otporna", objasnila je ona.

Prenela je da su bili zainteresovani za ono šta Srbija želi i šta ima da ponudi, i kao zemlja koja se ističe kao vodeća u digitalizaciji.

Dalje je navela da je važan rezultat posete i to što će sigurno jedan ili dva investiciona fonda iz SAD investirati u Srbiju, kao i da će još jedna ili dve kompanije doći da otvore svoje operacije.

"Zaboravili su kako je izgledalo pre moratorijuma"

Premijerka Ana Brnabić je istakla za Tanjug da će Srbija odgovoriti istom merom ako bude videla nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Istakla je da ne bi da otkriva koje bi Srbija odgovore mogla imati na nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan i nedvosmislen kada je najavio da ćemo odgovoriti istom merom.

"Onom merom koja je dovela i do toga da imamo moratorijum i da su nas molili za moratorijum kako bi se nastavili razgovori", naglasila je Brnabićeva.

Čini se, kaže, da su u Prištini zaboravili kako je to izgledalo pre moratorijuma.

"Mi ćemo odgovoriti kao što mora da odgovori odgovorna vlast i država", dodala je ona.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво