Čitaj mi!

Đukanović: Beograd treba da insistira na primeni Briselskog sporazuma

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za RTS da će susret u Briselu doneti na neki način pokušaj obnavljanja dijaloga koji je u jednoj dužoj vremenskoj krizi bez jasne vizije kako će se u perspektivi razvijati. Bezz promene stava prištinske strane ne možemo biti optimisti ni danas ni u narednom periodu, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija zakazana je za danas. Predsednik Aleksandar Vučić će tokom boravka u Briselu imati odvojen susret sa Boreljom i Lajčakom. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka, rekao je da će susret u Briselu doneti na neki način pokušaj obnavljanja dijaloga koji je u jednoj dužoj vremenskoj krizi bez jasne vizije kako će se u perspektivi razvijati.

"Sada je pokušaj da se pred letnju pauzu koja je karakteristična za ovaj period godine i samu briselsku administraciju napravi sastanak koji će na neki način da utvrdi prioritete kada je u pitanju nastavak dijaloga, pre svega implementacija onoga što je do sada potpisano, tekovina desetogodišnjeg procesa dijaloga Beograda i Prištine s jedne strane i da se na neki način da vremenski i tematski okvir nastavka dijaloga. Očekujem da će to biti suština sastanka", istakao je Đukanović.

Govoreći o tome šta će se naći na stolu, Đukanović kaže da je tema nestalih duže vreme aktuelna i kako kaže, tu nema neke značajnije mogućnosti da dođe do rasvetljavanja sudbine brojnih nestalih na KiM, tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

"Ono što mislim da je nešto na čemu će Beograd da se fokusira je implementacija Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno formiranje ZSO što je obaveza koju je Priština preuzela sporazumom i koju nije implementirala iako je pokušavala na sve načine da i proceduralno ospori ovu svoju obavezu", podvukao je Đukanović.

"Ne vidim mogućnost da će se to desiti i nakon ovog sastanka, očekujem da će zvaničnici EU govoriti o nužnosti da se formira ZSO, kao pokušaj očuvanja kolektivnih prava Srba na KiM", rekao je Đukanović.

Rešenja neće biti crno-bela 

Portparol EU Peter Stano je rekao da je dijalog proces koji traje. Đukanović podseća da od 2010. godine, zapravo 2012., više se govori o sveobuhvatnom pravnooavezujućem sporazumu koji bi trebalo da bude kruna kompromisa između Beograda i Prištine.

"Mislim da smo prilično udaljeni od tog sporazuma, a šta će on sadržati mislim da je to velika nepoznanica, imajući u vidu da ta rešenja neće biti crno-bela, imajući u vidu i da pet država članica EU nije priznalo kosovsku nezavisnost. Na neki način se isključuje to međusobno priznanje, ali postoji mnoštvo opcija koje bi taj sporazum mogao da uključi kao neka vrsta kompromisa između Beograda i Prištine", kaže on.

Đukanović kaže da imamo stagniranje u dijalogu, jer se suštinski ništa faktički ne dešava, mnogo zavisi od stava SAD i načina na koji će se involvirati u ovaj proces.

"Ne vidim da EU ima značajnije potencijale da ponudi stranama bilo šta i ne vidim mogućnst da ubrza proces dijaloga, prolongiraće se i zahvaljujući objektivnim prilikama u EU, izborima u pojedinim zemljama – postoje objektivne okolnosti koje nas ne upućuju na to da će da dođe do brzog okončanja procesa koji traje deset godina", zaključio je Đukanović.

Milivojević: Bez promene stava Prištine ne možemo biti optimisti

Bivši diplomata Zoran Milivojević je rekao, gostujući u Dnevniku RTS-a, da do sada nema indicija da možemo da očekujemo neki napredak - sve to zavisi od ponašanja Prištine.

"Ako ne dođe do promene stava prištinske strane, koja insistira samo na statusnim pitanjima, teško da ćemo imati pomaka. Kada je reč o Srbiji, pozicija Srbije je nepromenjena, vrlo jasna, dijalog da, normalizacija svakako, to bi trebalo da bude interes obe strane", rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Srbija će insistirati na tri stvari kao i do sada - na nastavku dijaloga o pitanjima o kojima postoji saglasnost, a to su nestali i ekonomija, ono što život znači, pre svega na ZSO kao na pitanju svih pitanja i treće da se razgovara o nastavku dijaloga tamo gde je stao pre godinu i po dana, pre pandemije.

"Da zaključim, zavisi da li će doći do promene stava prištinske strne i da li je EU vršila pritisak na prištinsku stranu da se stvore uslovi za nastavak dijaloga i ako jeste u kojoj meri", kaže on.

Veoma je važno da imamo danas dijalog i on nema alternativu, istakao je Milivojević.

"To je najvažnija vest danas, i bez obzira kako se završi važno je da se dijalog odvija" rekao je Milivojević.

"Ne može se zanemariti ono što imamo iza nas, ne možemo ostaviti po strani ni ZSO ni nestale i ono što život znači jer to je normalizacija. Drugo, neprihvatljivo je da stvaramo novu platformu, da otvaramo nove teme, za Srbiju nije prihvatljivo da otvaramo teme za koje se zalaže prištinska strana, kao ratni zločini, genocid", podvukao je Milivojević.

Nezaobilazna tema slučaj Dragice Gašić

Predsednik Vučić je najavio da će zatražiti dodatnu zaštitu za Srbe na KiM i dodatnu zaštitu za Dragicu Gašić. Milivojević kaže da se tema sama po sebi nametnula.

"Prvo tema ne može da se zaobiđe i drugo je pitanje odgovornosti međunarodne zajednice i onih faktora koji su zaduženi za bezbednost na terenu, prirdno je da se otvori tema odgovornosti Unmika i Kfora koji su direktno zaduženi za bezbednost, posebno što do sad nismo imali reakcije tog tipa", kaže on.

Slučaj Dragice Gašić je do te mere drastičan i nezaobilazno je da ta tema bude prisutna, smatra Milivojević.

Kako kaže, ona će biti otvorena odmah u bilateralnim razgovorima Vučića i Lajčaka, jer to pokazuje u kakvom ambijentu može da se razgovara i koliko je neophodno, koliko je bitno da Priština promeni stav. 

"Kosovo nije država i ne može da funkcioniše bez statusa u UN. Da je kosovska državnost završena priča - to je neozbiljno i to ne može da prođe, sračunato je na unutrašnje efekte Kurtija vezano za političku klimu koja tamo posotoji", upozorava Milivojević.

Milivojević kaže da ne može niko biti zadovoljan na samom Kosovu i Metohiji, bez obizra na političe stavove. "Ništa se ne događa, život običnog čoveka trpi zbog toga, maksimalistička pozicija Kurtija smanjuje mogućnost da se stvari dovedu u noramalu", podvukao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vašington ima ključnu ulogu da obezbedi da se dijalog vodi, da ide u normalizaciju, jer je njegov uticaj najveći u Prištini.

"Važno je da omogući da danas imamo rezultat, jer bez promene stava prištinske strane ne možemo biti optimisti ni danas ni u narednom periodu", zaključio je Milivojević.