Читај ми!

Dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje poslanika EP, tema stanje u medijima

Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, počeo je u Palati "Srbija" uz učešće evroparlamentaraca Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna. Sastanku kojem predsedava predsednik Skupštine Ivica Dačić prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije.

Sastanku su prisustvovali predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke, Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Zajedno za Srbiju. Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predstavnici Inicijative "Ne davimo Beograd", Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja. Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvođena Vladimirom Orlićem. Tema sastanka je stanje u medijima.

Kao i pre dve godine, dijalog vlasti i opozicije vodi se bez prisustva javnosti i u skladu sa pravilima Četam hausa. Ipak, očekivanja od sastanaka prenose učesnici opozicije. Temu o kojoj se razgovara, lider Dveri ocenjuje kao najvažniju. Ništa nisu manja ni očekivanja.

"Mislim da ćemo konačno moći da raspravimo šta je problem u funkcionisanju medija u Srbiji, ali da to neće ostati samo na nivou naših izlaganja, već da ćemo imati neke konkretne zaključke kako da dođemo do ravnomerne zastupljenosti opozicije na svim medijima", kaže Boško Obradović iz Pokreta "Dveri".

Kako se najavljuje, u septembru će evroposlanici opet doći u Beograd. Tumači se da je to poslednji rok za dogovor. Kalkuliše se i da li dogovoreno može da bude i primenjeno.

"Ukoliko postoji prostor za dogovor, razgovori moraju da se nastave hitno kako bismo u slučaju postizanja sporazuma bilo dovoljno vremena za primenu. Potrebno je da se sporazum donese šest meseci pre izbora", naveo je Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka kaže da su izrazili obazrivost u očekivanjima od ovog dijaloga imajući u vidu nekoliko činjenica: prvo da je ovaj dijalog počeo dosta kasno, a zaključci prve faze bili su da će nastavak dijaloga biti posle izbora.

Bojkot opozicija u tri kolone 

Bojkot opozicija ostala je pri odluci da pred evroposlanike nastupi u tri kolone.

"Nastupili smo konsolidovano, imali smo poruke koje su usmerene ka identičnom cilju, ponudićemo različita rešenja, različite modalitete rešenja za izlazak iz ove krize i nadamo se garancijama da ono o čemu se dogovorimo bude sprovedeno. Pojedini predstavnici vlasti bili su ispod svakog nivoa", smatra Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana. 

Na tu ocenu odgovaraju predstavnici SNS-a. Za dalji tok razgovora imaju nove predloge.

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke rekao je da za razliku od onih koji su na tim sastancima vrlo tihi, prosto vam je teško da razumete šta su želeli da kažu, a onda budu glasniji kada izađu pred medije, predložiće da se na drugi razgovor pozovu predstavnici medija, Javnog servisa i REM-a, ne bi bilo loše da se na taj način formatira taj razgovor.

"Ne bi bilo loše da i oni nešto kažu jer se o njima govori stalno, treba i njima prostor da i oni iznesu mišljenje", smatra Orlić.

Pre odlaska u Palatu "Srbija" Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn razgovarali su u Vili "Mir" sa predsednikom Republike. Zaključci tih razgovora sabrani su u saopštenju.

"Racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli su i suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera", naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da će dati pun doprinos dijalogu i njegovom uspehu i spremni su da budu uključeni koliko god je potrebno. "Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. godine, ali želimo da postignemo rezultate na vreme, pre izbora najavljenih za 2022", kaže Bilčik.

Iako konstatuje da, kao deo izvršne vlasti, ne učestvuje u razgovorima, o glavnoj temi, a na pitanje novinara o zastupljenosti opozicije na Javnom servisu, predsednica Vlade kaže da postoji prisustvo opozicije.

"Znam da prisutnost opozicije postoji na RTS, kao i da postoji prisutnosti vanparlemnentarne opozicije na Javnom servisu, što ne znam gde postoji drugde u zemljama Evrope ili sveta", navela je premijerka Ana Brnabić.

Dijalog vlasti i opozicije nastavlja se sutra. Na konferenciji za novinare zaključke dvodnevnih razgovora izneće evropski posrednici i predsednik parlamenta.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара