Читај ми!

Nastavlja se međustranački dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca

Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Narodne skupštine i uz posredstvo evroparlamentaraca održava se danas i sutra. Za istim stolom sešće predstavnici vladajuće većine i drugih parlamentarnih stranaka, opozicije koja je bojkotavala izbore i Lige socijaldemokata Vojvodine, Stranke moderne Srbije, pokret Dveri.

Na sastanku neće biti Demokratska stranka Srbije i pokret Dosta je bilo koji učestvuju samo u dijalogu bez posredovanja Evropske unije.

Pre sastanaka u Palati Srbija, sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom u vili "Mir" sastao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Posle razgovara sa predsednikom, evropski posrednici u Palati Srbija sastali su se sa  predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, a zatim ih očekuje zajednički sastanak sa predstavnicima stranaka vlasti i opozicije 

Kako je najavljeno, danas i sutra tema razgovora su mediji. 

Emilija Orestijević iz Cesida kaže za RTS da su stavovi različiti, čak i stavovi opozicionih stranaka, ali da je važno da se razgovara o temamama koje bi suštinski trebalo da se unaprede.

"Jedna je svakako položaj REM-a, tela koje bi trebalo nezavisno i profesionalno da obavlja ulogu, drugo je da se pronađe format zastupljenosti svih učesnika na javnim servisima i treće da se nađe mehanizam kako da se govor mržnje i neprimereni sadržaji izbace kako bi se izborni uslovi unapredili", rekla je Orestijevićeva. 

Za razliku od međustranačkog dijaloga iz 2019. godine, sada je drugačiji je format, veća je predstavljenost opozicionih stranka i brojčano po broju predstavnika, kaže Emilija Orestijević.

"Ostaje šest meseci do redovnim predsedničkih izbora i beogradskih izbora. To nije preterano veliki period, ali svakako ostavlja prostor da se neke stvari primene u praksi. Dakle, nije problem izmeniti zakone i podzakonske akte, već je suština da se u tih šest meseci napravi jasna procena i analiza toga da li se to što je dogovoreno primenjuje u praksi", rekla je Orestijevićeva.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i evroposlanica Tanja Fajon uoči sastanka su izjavili da očekuju konstruktivne razgovore, ali i da oni ne dolaze sa spremnim rešenjima. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво