Čitaj mi!

Stoltenberg: KBS ne može na sever Kosova bez dogovora sa Kforom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da centralne vlasti u Prištini moraju da poštuju sporazum da Kosovske bezbednosne snage ne ulaze na sever Kosova bez dogovora sa Kforom.

Jens Stoltenberg je pozdravio, kako je rekao, "činjenicu da kosovske vlasti nastavljaju da podržavaju sporazum iz 2018. godine, tako da KBS ne prelazi na sever bez dogovora sa o Kforom".

"To odražava osetljivost situacije i najbolji je način da se pronađe ravnoteža. Nastavljamo da podržavamo rešavanje političkog sporazuma u ​​okviru dijaloga Prištine i Beograda", dodao je Stoltenberg.

Naveo je da dogovor da KBS ne ulazi na sever i dalje važi.

"Potpisali smo sporazum sa kosovskim vlastima i ovaj sporazum još uvek važi. I odgovornost je da se sprovede sporazum koji se potpisuje", naglasio je generalni skeretar NATO-a.

Stoltenberg je, navode mediji u Prištini, potvrdio da će NATO nastaviti da radi sa KBS-om u skladu sa njegovim prvobitnim mandatom.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da Priština treba da nastavi da radi na pronalaženju rešenja za dijalog sa Beogradom i da bi normalizacija odnosa bila u korist čitavom regionu.

"Važno je da radimo zajedno, Kfor je na Kosovu kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve zajednice. Ovde smo dugi niz godina i osećamo odgovornost da doprinesemo stabilnosti na Kosovu koja je važna za ceo region", istakao je Stoltenberg.

Upitan o mogućnosti članstva Kosova u NATO-u, Stoltenberg je rekao da članstva u Severnoatlantskom savezu ne može da bude bez saglasnosti njegovih 30 članica, dodajući da Prištinu još uvek ne priznaje pet država članica EU.

Jens Stoltenberg je završio jednodnevnu posetu Prištini, tokom koje se sastao sa Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom Goranom Rakićem.

Rakić Stoltenbergu: KFOR mora ostati garant mira

Ministar za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama Goran Rakić razgovarao je sa Stoltenbergom o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je Rakić istakao da je u proteklom periodu na KiM bilo oko 70 napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na imovinu i verske objekte Srpske pravoslavne crkve.

Naglasio je da Kfor i u budućnosti mora ostati garant mira i stabilnosti na ovim prostorima, kao i da srpski narod visoko ceni odluku NATO-a da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga ne dolaze na sever Kosova, zaključuje se u saopštenju.