Читај ми!

Dačić: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, pozvao je u Briselu na intenziviranje saradnje Narodne skupštine Srbije sa Evropskim parlamentom i ocenio da ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije.

Dačić je poručio da glavni impuls dolazi od nas samih i da smo svesni da može brže, ali prostor za veću efiksasnost postoji i u okviru EU i Evropskog parlamenta.

Predsednik Narodne skupštine je u svom obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pozvao na jačanje komunikacije parlamenata Zapadnog Balkana sa Evropskim parlamentom, kao i unapređivanje saradnje parlamenata u regionu.

Ocenio je da partnerski odnosi parlamenata regiona sa Evropskim parlamentom ne bi trebalo da zasnivaju samo na komunikacije oko godišnjih izveštaja i rezolucija EP.

"Smatram da treba da izgradimo prartnerske odnose zasnovane na uzajamnom poverenju u razumevanju i koji će doprineti našem bržem procesu evrointegracija", poručio je Dačić.

Ocenio je da su parlamenti "glavna čvorišta" puta ka članstvu u EU i da svi reformski procesi moraju da dobiju zakonsku formu kroz parlament.

Sačić je naveo da je u Skupštini Srbije u proceduri izmena Ustava Repubilke Srbije, u delu o izboru nosioca pravosudnih funkcija, što je, kako kaže, jedan od važnijih koraka ka ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Srbije EU.

"Očekujemo uskoro tekst ustavnih amandamna, zatim ovo izjašnjavanje naše Skupštine, a nakon toga i referedum na kojem će se o promena izjasniti i naši građani. Uveren sam da ćemo u kratkom roku imati nova ustavna rešenja u oblasti pravosuđa", poručio je Dačić.

Dodao je da se uz pordšku EP u okviru Skupštine Srbije vodi i međustranački dijalog o izbornim uslovima, s obzirom na predstojeći izborni ciklus u Srbiji 2022. godine.

"Ovi razgovori teku u demokratskoj atmosferi. U njima učestvuje veliki broj političkih organizacija i ja sam optimista da ćemo doći do rešenja koja će još više poboljšati demokratičnost i trasparentnost našeg izbornog procesa", zaključio je Ivica Dačić.

Ocenio je i da Narodna skupštine Srbije ispunjava preporuke Evropskog parlamenta iz godišnjih izveštaja i da je na tim osnovama već unapređena efikasnost i trasparentnost njenog rada.

Predsednik Skupštine Srbije u debati sa evropskim poslanicima reagovao je na izjavu prištinskog predstavnika - da odbijanje Beograda da prizna nezavisnost Kosova ugrožava stabilnost regiona.

"Rekao sam mu da ukoliko je po njegovom mišljenju sve gotovo i da su ih svi priznali, šta će onda vama naše priznanje. Šta je onda bitno što priča Srbija, Vučić ili ja ili bilo ko drugi. Očigledno je da nije i da postoji neki problem", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema dogovora bez učešća Srbije, mi smo spremni na kompromise, ali ne na uslovljavanja ili na ono što Kurti govori da je prvo što treba da se zradi priznanje nezavisnosti KiM.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије