Читај ми!

Vučić sa Di Majom: Visok stepen razumevanja Srbije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja, sa kojim je konstatovao da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja.

Predsednik Vučić i ministar Di Majo izrazili su nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Vlada premijera Dragija stavila naš region visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana.

Zato je, ovom prilikom, šefa diplomatije Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese, navedeno je u saopštenju.

Vučić je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije Di Majo je, s tim u vezi, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da nam pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi.

Ministar Di Majo je čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima u vakcinaciji stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, ističući da i sada Srbija pokazuje solidarnost, poklanjajući vakcine zemljama kojima su potrebne.

Dvojica sagovornika su izrazili zadovoljstvo bilateralnom ekonomskom saradnjom, jer je Italija već godinama među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, a trgovinska razmena ponovo beleži rast.

Brnabić: Italija se pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja 

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Brnabićeva je istakla da Srbija pomno prati oporavak Italije od posledica pandemije korona virusa imajući u vidu da je ta zemlja među najznačajnijim partnerima Srbije na ekonomskom polju. Bez jake Italije ni Srbija ne može biti jaka, poručila je Brnabić sagovorniku, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.

Govoreći o reformama koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, premijerka Brnabić je naglasila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da se Italija još jednom pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja time što se iskreno založila za njihovo otvaranje.

Prema njenim rečima, od posebne važnosti je i stabilnost regiona kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i zato Beograd čini sve da pokrene dijalog sa Prištinom, kao i da osnaži regionalno ekonomsko povezivanje.

Šef italijanske doplomatije pohvalio je napore Srbije u borbi protiv pandemije i vakcinacije stanovništva protiv kovid-19 istakavši će to morati da uvide i druge zemlje ne samo regiona, već i EU.

On je dodao da je, kada je reč o proširenju EU, Srbija prirodni deo Evrope i zato joj Italija pruža svaku vrstu podrške na tom putu, a bilateralni odnosi predstavljaju primer i drugim članicama Unije.

Ministar spoljnih poslova Italije saglasan je da će zajednička sednica dveju vlada dati dodatni podsticaj kvalitetnim međudržavnim odnosima.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара