Čitaj mi!

Protest veterana OVK u centru Prištine

Veterani bivše OVK mirno su protestovali u centru Prištine, nezadovoljni odnosom vlade Aljbina Kurtija prema toj organizaciji, uvredama i ponašanjem prema njenim pripadnicima i kako ističu "vrednostima oslobodilačke borbe".

"Svi znamo da su kosovske institucije izašle otvoreno van nacionalnih vrednosti. Pre nekog vremena postojala je tendencija optuživanja lidera OVK, od premijera Kurtija, ministarke spoljnih poslova Grvale-Švarc, i sada ministra unutrašnjih poslova Svećlje", naveli su iz Uprave ratnih veterana OVK u najavi protesta.

Istakli su i da je među poslednjim u seriji nipodaštavanja vrednosti OVK, to što je vlada Aljbina Kurtija nedavno uhapsila njihovog veterana Faika Fazljiua, a koji je kasnije oslobođen.

Stoga su, prema njihovom mišljenju, "institucije ugrozile nacionalne vrednosti OVK".

Na protestu su bile istaknute fotografije osmorice vođa bivše OVK, predvođene Hašimom Tačijem, koji su u pritvoru u Hagu i čekaju suđenje za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

"Sloboda ima ime", bila je jedna od poruka na protestu.

"U najtežim vremenima Albanaca ustali su borci. Borba i angažovanje OVK samo su deo ostvarenja ciljeva OVK. Unmik je optuživao i sudio samo Albancima. Specijalni sud sudi samo Albancima. Na ovu godišnjicu, osnivači su iza rešetaka u Hagu, jer se sudi našem ratu, a ne protiv srpskih zločina. Ova aktivnost je organizovana za ljude koji ne poznaju vrednosti slobode, među njima i ministre vlade", rečeno je na protestu.

Jedan od učesnika protesta naveo je da je ponašanje vlade u Prištini prema OVK neprihvatljivo.

Protest je završen mirno.