Читај ми!

Vučić sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Francuske

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Republike Francuske generalom armije Fransoa Lekoantrom, sa kojim je konstatovao da su bilateralni odnosi dveju zemalja u usponu, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.

Predsednik Vučić i general Lekoantr su razgovarali i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zajedničke obuke, uključujući i operacije pod okriljem Evropske unije. Sagovornici su posebno razmotrili unapređenje vojnoobrazovne saradnje na bazi reciprociteta, navodi se u saopštenju.

"Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, što potvrđuje i kroz brojne ugovore koji su zaključeni u proteklom periodu", rekao je Vučić i naglasio da je partnerstvo i saradnja i u ovoj oblasti od strateškog interesa za obe zemlje.

Sagovornici su razmotrili i aktuelnu situaciji u borbi protiv pandemije kovida 19 i istakli da jedino zajedničkom akcijom na globalnom nivou možemo da prevaziđemo izuzetno teške posledice koje je ova bolest nanela svim aspektima života.

Vučić je posebno istakao da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i dodao da Srbija ulaže velike napore u procesu evrointegracija.

"Podrška Francuske na našem evropskom putu je od velikog značaja i mi na tu podršku računamo", rekao je Vučić i dodao da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima, te da očekuje da se postignuti rezultati adekvatno i valorizuju kroz otvaranje novih poglavlja u pregovorima

General Lekoantr je razgovarao i sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Tokom susreta dvojice generala, bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Ocenjeno je da bi se najkonkretniji rezultati, kada je reč o vojno-vojnoj saradnji, mogli postići zajedničkim angažovanjem u multinacionalnom okruženju i zajedničkim aktivnostima u oblasti obuke i vežbi.

Dosadašnja bilateralna vojna saradnja je okarakterisana kao sadržajna uz postojanje uslova za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje.

Istaknuto je da zajedničke aktivnosti daju poseban kvalitet saradnji, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju odnosa i utiču na dostizanje interoperabilnosti i podizanje nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga obeju strana.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво