Читај ми!

Vučić o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se javnosti, da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt i da ne želi da konflikte ostavlja našoj deci. Najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti vrlo brzo nastavljen. Vučić je rekao da su nadležni spremni da o rudniku za eksploataciju jadarita, koji bi gradila kompanija "Rio Tinto", sprovedu referendum u opštinama ili celim okruzima i da će se odluka poštovati.

Aleksandar Vučić je rekao na konferenciji za novinare da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom periodu i da će se Beograd odazvati pozivu u Brisel.

"Spremni smo da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali ne o poniženju Srbije", rekao je Vučić.

Naveo je da će odgovoriti na poziv predsednika Skupštine Ivice Dačića, kao i da je spreman da razgovara sa vanparlamentarnim strankama o dijalogu.

Istakao je da je spreman da podnese izveštaj o dijalogu sa Prištinom Skupštini Srbije, i da će odlučiti da li će to uraditi pre dijaloga u Briselu ili posle.

"Spreman sam, i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete Skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja", naveo je Vučić.

Takođe, kaže da je spreman da odgovori i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju, ukoliko takvu zainteresovanost pokažu.

Poručio je da pred Srbijom nisu laki dani i rekao da se nada da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške.

"Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Prema njegovim rečima, kada čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

"Srbija je spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i može to da konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da je grobnica", kaže Vučić i dodaje da to isto očekuje i od prištinske strane.

To je pokazano na delu u mestu Kiževak, naveo je Vučić gde je otkrivena grobnica, gde su članovi albanskih porodica mogli da polože cveće. Ali, kako kaže, tražimo da i oni pokažu takvu odgovornost prema Srbima ubijenim na KiM.

Kaže da je naša procena da ima 350 zemnih ostataka.

"Naše su procene da nekoliko desetina ubijenih Srba ima u mrtvačnici u Prištini i tražimo da se konačno izvrši analiza i vidimo o kojim licima je reč. Ponudili smo Albancima i rekli da smo spremni, što su oni odbili u prethodnom mandatu, a želim da verujem da će sada da prihvate – da oni kažu gde god misle da postoji bilo kakva grobnica da izvršimo sva neophodna iskopavanja na tom mestu i da vidimo da li ima tela i ostataka. Ali, tražimo to i za nas, jer imamo nekoliko indikacija gde su sahranjeni vojnici i civili srpske nacionalnosti", naglasio je Vučić.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih ljudi. 

Napredak Srbije na evropskom putu

Predsednik Vučić kaže da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i nada se da će u narednom periodu, u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije priznati zemlje EU.

"Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno", rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija mnogo uradili i za otvaranje klastera, od razdvajanja "Srbijagasa", do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Govoreći o ekonomiji rekao je da je 2014. bio primoran da radi finansijsku konsolidaciju, da su se smanjivale i plate i penzije da bismo danas mogli da imamo koristi od toga.

Spremni za referendum

Vučić je rekao da su nadležni spremni da o rudniku za eksploataciju jadarita, koji bi gradila kompanija "Rio Tinto", sprovedu referendum u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele i da će se ta odluka poštovati, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.

Naveo je i da je trend svuda da, kako raste životni standard, jedna od dominantnih tema postaje da u svakom trenutku mora da se spreči i bude protiv svega, ako je moguće pozvati se na "Zelenu agendu".

On je naveo da je pred nama drugačiji period, da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i "Zelenoj agendi", ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekonomije, a ne kao ideološki razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa.

O kritikama na račun "Rio Tinta", što je, kaže, projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju, i naveo da je privredno društvo "Rio Sava eksplorejšn" stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Đinđića.

Nabrojao je da je prvo rešenje izdato 8. juna 2004, drugo 17. januara 2005. godine, u vreme kada je, kaže, predsednik bio Boris Tadić, Dragan Đilas vodio Narodnu kancelariju, Jeremić savetnik za spoljnu politiku.

"Reč nisu rekli. Sledeće rešenje je izdato 26. septembra 2005. godine. I dalje nisu imali šta da kažu. Četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo – veoma važno, potpisalo je Ministarstvo Olivera Dulića – tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama, prvi put", rekao je Vučić.

To, kaže, nije rekao da bi nekoga optužio, mada bi mogao, jer ništa nisu naplatili za Srbiju, i zemlja nije imala korist, kakvu je mogla.

"Možda su imali ličnu korist, ali za to nemam dokaze. Srbija nije imala koristi, ali može da ima u budućnosti", rekao je Vučić.

Dodao je da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulacije u Podrinju, u Zapadnoj Srbiji, gde živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.

"Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi", rekao je Vučić.

"Bez litijuma se ne može u ovom trenutku" 

Navodeći da je litijum nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako da dopunjavaju baterije.

"Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra", ukazao je Vučić.

Naveo je da samo kada država želi ozbiljno da radi, kada se posveti zelenoj agendi na ozbiljan, a ne na propagandistički i populistički način, ona u tome može biti uspešna.

Ukazao je na uspešnost RTB Bora, rekavši da je ta kompanija uspešna od kada ju je preuzeo kineski "Ziđin".

"RTB Bor je pokušao, u vreme vlasti onih koji nas danas kritikuju, privatizaciju tri puta. Tri puta su pokušali i tri puta su pali. A onda su ponudili kikiriki, a mi smo ponudili borski rudnik i bakar", objasnio je on.

Vučić je podsetio da je na kraju 2018. RTB Bor bio sa dugovima koji su za 600 miliona prevazilazili ukupan kapital, bilo je 4.270 zaposlenih.

"Danas imamo 5.723 radnika, što je više od 700 novih radnih mesta, prosečna mesečna zarada bila je 68.160 dinara, sada je oko 91.000, a do kraja godine biće 91.824 dinara. Bor je grad u Srbiji u kojem cene nekretnina najbrže rastu i gde se najviše prodaje novih, a to je zahvaljujući ovom uspehu", podvukao je on.

U poslovnoj 2018. godini RTB Bor je imao prihod od 336 miliona, a za 2021. godinu projektovani prihod je 876 miliona, što je gotovo tri puta više. Naveo je da su dve kineske kompanije - Hbis Smederevo i Ziđin RTB Bor prva dva među prvih 15 izvoznika Srbije.

"Od šestog proizvođača bakra postajemo drugi u Evropi do kraja godine. Samo je Poljska ispred nas", rekao je Vučić i kazao da se država bori za dobru cenu zemljišta na koje treba da se širi RTB Bor.

"Članska karta neke partije neće spasiti onoga ko je učinio bilo šta protivzakonito"

Vučić je rekao da je važna poruka za sve građane da članska karta neke partije neće spasiti onoga ko je učinio bilo šta protivzakonito i da neće ulaziti u pojedinačne slučajeve, da ne zna šta su razlozi, ali da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

"Svi od policije do pravosuđa treba da rade svoj posao bez ograničenja i bez obzira na to da li čovek pripada SNS-u ili nekoj drugoj partiji", naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи