Читај ми!

Skupština usvojila izmene Zakona o ličnoj karti

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o akcizama, izmene i dopune Zakona o ličnoj karti i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

Izmenama Zakona o akcizama stvaraju se preduslovi za otvaranje klastera 3 u pregovaračkoj poziciji sa Evropskom unijom i harmonizuje se akcizna politika Srbije kada su jaka alkoholna pića u pitanju sa akciznom politikom EU.

U Srbiji se do sada akcizna politika definisala na osnovu vrste proizvoda, primera radi, da li je rakija od voća, grožđa ili žitarica i na osnovu toga je određivana visina akcize, dok se u EU ona definiše na osnovu jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni bez obzira na vrstu gotovog priozvoda.

Akciza na pivo i ostala niskoalkoholna pića će ostati nepromenjena.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku već će to činiti MUP na zvaničnoj veb stranici.

Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte, sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

Takođe, u obrazac lične karte se dodaje i adresa prebivališta.

Zakon o zaštiti poslovne tajne precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu poslovna tajna, preciziraju se slučajevi u kojim se pribavljanje poslovne tajne smatra zakonitim, a koje nezakonitim.

Pribavljanje poslovne tajne neće se smatrati nezakonitim i to otkrivanjem poslovne tajne od strane novinara pod uslovom da je novinar to učinio u cilju obaveštavanja javnosti o pitanjima koja su od javnog značaja.

Neće se smatrati nezakonitim otkrivanje tajne od strane uzbunjivača ako u javnom interesu otkrivaju nezakonite aktivnosti.

Skupština Srbije večeras je završila redovno prolećno zasedanje, a predsednik parlamenta Ivica Dačić je rekao da je od početka godine održano 17 sednica i razmatrano 108 tačaka dnevnog reda.

Dačić je poslanicima zahvalio na radu, uz poruku da će nastaviti da rade bez obzira na to što je završeno prolećno zasedanje.

"Čeka nas posebna sednica koju sam zakazao za 8. jun o Predlogu promene Ustava", rekao je Dačić i naveo da će Odbor za ustavna pitanja raditi na tekstu amandmana, te da se nakon toga, po proceduri, očekuje još jedna sednica o promeni Ustava, pa referendum.

Dačić je najavio i sednicu za 9. jun.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво