Читај ми!

Poslanici o amandmanima na izmene Zakona o ličnoj karti

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o amandmanima na izmene Zakona o ličnoj karti.

Na početku zasedanja poslanici su iskoristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti.

Na izmene Zakona o ličnoj karti tri amandmana je podneo Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je Vlada Srbije te amnadmane usvojila.

"Ovaj zakon zahvaljujući vama će biti još bolji i na usluzi građanima", poručio je Vulin poslanicima u Skupštini Srbije.

Poslanik Aleksandar Marković i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove objasnio je da je reč o preciziranju pojedinih odredbi.

Objasnio je da jedan amandman predstavlja usklađivanje sa članom 8. zakona kojim je propisano da se upisuje podatak o prebivalištu ako obrazac lične karte sadrži čip.

Kako je naveo, Odbor je predložio da se isti podatak upiše i u ličnu kartu koja ne sadrži čip.

"Građani će i dalje moći da se opredele da li su za čipovanu ličnu kartu ili ne", naveo je Marković.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku, već će to činiti MUP na zvaničnoj veb-stranici.

MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, to isto učiniti i na svojoj zvaničnoj veb-prezentaciji.

Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte, certfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog certfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pozudanosti.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи