Читај ми!

Dvadeset godina kancelarije Saveta Evrope u Srbiji

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu obeležila je 20 godina rada u Srbiji promocijom jednakosti. Na skupu su istaknuti napori Srbije u promovisanju jednakosti i različitosti zasnovanih na standardima Saveta Evrope.

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu dosledno je posvećena ljudskim pravima, važnim za razvoj svih društava, ukazuje ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Očekuje da će ta Kancelarija i ubuduće biti podrška dijalogu i kaže da je teško prevazići diskriminaciju.

"Zašto je toliko teško ukinuti diskiriminaciju, smanjiti govor mržnje, obezbediti religijske verske i slobode govora? Zašto je toliko teško i problematično omogućiti da vladavina prava oboji sve institucije i da ljudska prava postanu kulutura po kojoj se ponašaju građani i građanke? Zato što je to u prirodi ljudskih bića", rekla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Tobijas Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu, ističe da je strateški cilj Saveta Evrope da se obezbedi prava i istinska ravnopravnost za sve u društvu. "Mi to možemo da omogućimo kako zakonom tako i delovanjem", dodaje flesenkemper.

Predsednik Parlamenta uz čestitku na jubileju podseća da je Savet Evrope, preko svoje misije u Srbiji pružao podršku Srbiji u jačanju zaštite ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i negovanju različitosti u najširem smislu.

"Srbija je danas mnogo bolja od Srbije pre 20 godina'. Kao što je bila naša obaveza kao članica SE prihvatili smo i primenjujemo sva temeljna dokumenta na kojima počiva naša organizacija, počev od Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina", napominje predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Paralelno sa simpozijom, u Plenumu pred poslanicima i dva predloga zakona, koja se odnose upravo na podizanje svesti o jednakosti - rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво