Читај ми!

Petković: Pismo iz Prištine dodatna potvrda o ugroženosti manastira Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti.

Petar Petković je u saopštenju naglasio da su današnjim pismom predstavnici privremenih institucija u Prištini potvrdili činjenicu da Visoki Dečani zaslužuju mesto na listi "Evropa Nostra" sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

"Podsetiću da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije, a samo za mesec i po dana bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini. Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu", naveo je Petković.

Ukazao je da su ugroženost manastira Visoki Dečani notirali u svojim izveštajima i "Evropa nostra" i Unesko, a ukoliko u Prištini, kako kaže, ne veruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani.

"Reč je o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetočasovnom zaštitom jedinica Kfora", dodao je Petković.

Podsetio je da je manastir oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom.

"Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti 'UČK ISIS', a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države", dodao je Petković.

"Zbog toga bi bilo svrsishodnije, da umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama", zaključio je Petković u saopštenju.

Povodom zahteva Prištine, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Manastir Visoki Dečani jedna je od najvećih srpskih svetinja i nažalost, jedan je od najugroženijih spomenika svetske kulture u Evropi i na svetu, a to što privremeni organi u Prištini zahtevaju od organizacije „Evropa nostra" da ga uklone sa Uneskove liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi dovoljno govori o njihovim namerama", navodi se u saopštenju ministra Nikole Selakovića.

Selaković je dodao da se neugroženost dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima.

"Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu", rekao je Selaković.

Dodao je da Manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobija pretnje i najčešće je napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a.

"A sama činjenica da manastir neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira. Uostalom, o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt dipartmenta i drugih institucija i organizacija", navodi se u saopštenju.

Selaković kaže da će Država Srbija nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, i sve druge crkve i manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, ali i da svetu ukazuje, u Unesku i na svakom mestu u svakoj prilici, na ugroženost srpske i sveske kulturne baštine na teritoriji naše južne pokrajine.

"Visoki Dečani jesu nesumnjivo deo srpske i svetske kulturne baštine i za Srbiju imaju poseban značaj i izuzetnu vrednost i naša država će iskoristiti sve moguće diplomatske i pravne mehanizme da ga zaštiti", zaključuje se u saopštenju.

 

 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво