Читај ми!

Brnabić: Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj.

"U ovom trenutku kroz projekte HE 'Buk Bijela', potom auto-put Rača–Bijeljina, te aerodrom Trebinje, Srbija ulaže oko 500 miliona evra, konkretno 484 miliona", rekla je Brnabićeva nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog intenzivne saradnje vlada Srpske i Srbije, podsetivši i na novčanu pomoć Srbije za četiri opštine, od kojih je jedna u Federaciji BiH – Drvar.

"Radilo se na projektima koje smo definisali na ranijim sednicama, kako bismo danas mogli obeležiti početak određenih projekata. Neki od projekata se ne odnose samo na Srpsku, već i na opštine u Federaciji BiH", rekla je premijerka Srbije.

Ona je najavila ulaganja u nove projekte u Republici Srpskoj.

"Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, lokalnim zajednicima, kroz razne donacije i projekte, donirali smo preko 82 miliona evra, a nastavićem i dalje da ulažemo. Sve zajedno, preko milijardu evra investiramo u Republiku Srpsku", istakla je Brnabićeva.

"Čestitke Srpskoj za rast BDP-a i uspešan izlazak na Londonsku berzu" 

Brnabićeva je rekla da izlazak Republike Srpske na Londonsku berzu predstavlja uspeh za koji je bilo potrebno mnogo znanja, energije i vere u svoje potencijale.

Ona je čestitala Republici Srpskoj na uspešnom izlasku na Londonsku berzu i dobrim ekonomskim pokazateljima.

"Republika Srpska je prvi put izašla na ovu berzu, velike čestitke na tome i na zaista odličnim rezultatitma u oblasti ekonomskog rasta i BDP-a. Republika Srpska beleži minimalan pad BDP-a u 2020. godini i dosta dobar rast u prvom kvartalu 2021. godine", navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srpska i Srbija moraju još više i bolje raditi tokom 2021, kako bi zajedno nastavile oporavak nakon, kako je rekla, izuzetno teške 2020. godine.

"Nadam se da je oporavak koji je Republika Srpska doživela i ovaj rast i uspeh u prvom kvartalu, takođe jedan od rezultata naše saradnje, investicija, donacija i podrške koju Srpska ima od Srbije", naglasila je premijerka Srbije.

Višković: Saradnja bolja nego ikad, hvala Srbiji

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je, nakon zajedničke sednice vlada Srpske i Srbije, da je saradnja dve vlade izuzetno dobra, zahvalivši Srbiji za pomoć.

"Sva ministarstva Srpske i Srbije sarađuju bolje nego ikada do sada. Prethodnih deset sjednica dovelo je do projekata koje ćemo realizovati u narednom periodu, a to su značajni infrastrukturni projekti, vrijedni više od 1,6 milijardi konvertibilnih maraka. Tu su tri hidroelektrane, realizacija auto-puta od Rače prema Bijeljini, a potom aerodrom Trebinje", rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je zahvalio rukovodstvu Srbije za svu dosadašnju pomoć Republici Srpskoj, posebno tokom pandemije.

On je zahvalio premijerki Srbije Ani Brnabić na održavanju 11. zajedničke sednice, podsećajući da sednica prošle godine nije održana zbog pandemije.

"Prošle godine zbog poznatih okolnosti nismo održali zajedničku sednicu, ali nismo gubili vreme. Bile su značajne aktivnosti, a danas smo to samo verifikovali i pretočili u zaključke i očekuje nas period realizacije", rekao je Višković.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво