Читај ми!

Eparhija: Napadi na crkve na KiM najčešće imaju etničku i versku pozadinu

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte SPC na Kosovu i Metohiji, upozorivši da su napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosmetu stalni i da najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

U reakciji Eparhije ističe se da je pre dva dana kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Takođe, u susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima KiM. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra.

U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik je juče prijavio kamenovanje crkve policiji. Prilikom incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski.  O incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici.

Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao "Mitropolija". Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade.

Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

"Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta", ocenjuje se u sapštenju Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike KFOR-a.

"Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu", ističe se u reakciji Eparhije.

Upozorava da ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lolalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema.

"Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i indtitucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani", podvlači se u reakciji SPC na KiM.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja osnovnih verskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje redovno pomažu Eparhija očekuje da rešavanje njenih problema pokrene na višem međunarodnom nivou.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво