Čitaj mi!

Bunjevački zvanično u službenoj upotrebi u Subotici, DSHV traži ocenu ustavnosti

Odbornici gradskog parlamenta u Subotici jednoglasno su usvojili izmenu Statuta Grada po kojoj se bunjevački uvrštava među službene jezike.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da je ovo istorijski dan za grad, dok je predsednik Skupštine Balint Pastor poručio da je odluka ispravna i da će Bunjevci dobiti ono pravo koje imaju ostali.

Bunjevački je tako postao četvrti ravnopravni jezik u ovoj sredini.

Očekuje se da će se bunjevački jezik naći u službenoj upotrebi osam dana od objavljivanja Odluke u Službenom glasniku, odnosno već sredinom maja, dok će sam proces prilagođavanja teći postepeno, objavljeno je na portalu subotica.com.

Odbornici Demoratskog saveza Hrvata u Vojvodini su bojkotovali sednicu gradskog parlamenta, ali su istovremeno održali konferenciju za novinare ispred Gradske kuće.

DSHV: Odluka o bunjevačkom jeziku presedan

Lider stranke Tomislav Žigmanov i odbornica Josipa Vojnić Tunić još jednom su poručili da se ne slažu sa ovom odlukom.

Žigmanov je rekao da njihov stav protiv izmene Statuta nisu imali sluha kada su u pitanju ljudi koji nose vlast u Subotici, ponovivši da su bili meta uvreda i pretnji na društvenim mrežama.

Ocenio je da je usvajanje odluke subotičkog parlamenta o bunjevačkom jeziku presedan.

"Videćemo da li će na taj način biti podržana inicijativa Hrvatskog nacionalnog veća da se hrvatski jezik uvede u opštine Apatin i Bač i grad Sombor, a do danas nemamo nikakve informacije o tome", naveo je Žigmanov, uz tvrdnju da je reč o nejednakom tretmanu nacionalnih zajednica.

Najavio je da će tražiti pravnu zaštitu i procenu ustavnosti odluke o promeni Statuta Subotice.