Читај ми!

Depopulaciona politika, najvažnija tema programa UNDP-a u Srbiji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa stalnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji, Fransin Pikap o ciljevima i narednom petogodišnjem programu koji ta organizacija ostvaruje u Srbiji. Istaknuto je da će depopulaciona politika biti najvažnija tema kojoj će biti posvećeno najviše pažnje u predstojećem periodu.

Ana Brnabić je istakla da je UNDP organizacija koja pruža podršku i pomoć Srbiji u svim važnim i osetljivim pitanjima koja se tiču iskorenjivanja siromaštva i nezaposlenosti, poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja manjinskih grupa, u cilju razvoja demokratije i vladavine prava.

Predstavljajući buduće planove, stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap ocenila je da su demografske promene prepoznate kao najveći izazov sa kojim se suočavaju, ne samo Srbija, već i zemlje regiona.

S obzirom na to, kako je objasnila, depopulaciona politika će biti najvažnija tema kojoj će ova organizacija, u saradnji s vladom i nadležnim institucijama, posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu.

U pitanju je, kako je navela, potpuno novi pristup izazovu depopulacije koji će biti usmeren na bolje ostvarivanje potencijala ljudi, stvaranjem kvalitetnijeg obrazovanja i mogućnostima za profesionalni i lični razvoj mladih, kao podršku porodicama i starijoj populaciji.

Mogućnost povratka dijaspore

Navodeći problem demografije kao jedan od najvećih izazova sa kojima se naša zemlja suočava, premijerka Brnabić je navela da je važno ne samo stvaranje mogućnosti da mladi ostanu i žive u svojoj zemlji, već i omogućiti povratak naše dijaspore.

Kako je istakla, u tom cilju je pokrenut je i program "Tačka povratka" koja omogućava stalnu komunikaciju sa Srbima u dijaspori i dostupne informacije vezane za povratak i drugu saradnju sa državom i ljudima koji žive u Srbiji.

Rekla je da su prioriteti kojima je posvećena ova vlada ulaganje u obrazovanje na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, u cilju stvaranja moderne države i društva za buduće generacije.

Pikap je pohvalila uspeh postignut na polju digitalizacije, čiji benefiti se naročito osećaju tokom epidemiloške krize i istakla da je sledeći korak ohrabrivanje i edukovanje građana da koriste njene pogodnosti, pre svega, starije populacije.

Ona je zahvalila na dosadašnjem zajedničkom radu sa Vladom Srbije i izrazila uverenje da će odlična saradnja biti nastavljena i tokom novog petogodišnjeg plana.

 

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи