Читај ми!

Amerika intenzivira napore za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Zvaničnici SAD intenzivirali su napore radi nastavka dijaloga Beograda i Prištine i u razgovorima sa novoizabranom kosovskom predsednicom i premijerom naglasili potrebu konstruktivnosti, jer je, prema njima, dijalog od suštinskog značaja za ekonomiju i integracije.

U vreme boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu i pred odlazak kosovskog premijera Aljbina Kurtija u sedište EU, američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet i specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, razgovarali su sa Kurtijem, a video-linkom je sa Vjosom Osmani razgovarao američki zvaničnik Filip Riker.

Kosnet je u svojoj objavi na društvenim mrežama naveo da su razgovori bili produktivni, istovremeno naglašavajući da je dijalog uz posredovanje EU i dalje važan za uspeh u ekonomiji i procesu integracije.

"Sinoć smo imali široku i produktivnu diskusiju sa premijerom Aljbinom Kurtijem i Stejt departmentom Matju Palmerom. Proces dijaloga koji vodi EU i dalje je od suštinskog značaja za ekonomski uspeh Kosova i evroatlantske integracije", napisao je Kosnet.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i američki zvaničnik Filip Riker takođe su sinoć razgovarali o dijalogu, a američki zvaničnik je rekao da bi strane trebale da budu konstruktivne u dijalogu koji bi trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem u središtu sporazuma.

Istovremeno Stejt department izdao je saopštenje da su "Sjedinjene Države spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usmerenom na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za održivu saradnju i prosperitet".

"Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstičemo strane da se ponovo uključe u ovaj proces radi hitnog rešavanja tehničkih i političkih pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške pune normalizacije", kaže se u izjavi američkog Stejt departmenta, koje su preneli prištinski mediji.

Iz Evropske unije je saopšteno da bi nastavak dijaloga trebalo očekivati 11. maja, a pred odlazak u Brisel, Aljbin Kurti danas je odbijao da odgovori na pitanja medija o temama dijaloga.

"U odnosu na Srbiju i zarad naše istorije moramo da se okupimo i da zahtevamo odgovornost, da budemo odgovorni u našim institucijama i na svakoj funkciji koju zauzimamo. Zahvalan sam porodicama koje nikada nisu obustavljale svoju aktivnost na snegu i kiši, vrućini i mrazu, sa suzama u očima čekale su kosti svojih najmilijih", rekao je Kurti odajući poštu nestalim osobama u Prištini zajedno sa njihovim porodicama. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво