Čitaj mi!

Popović: Navodi Prištine o ZSO su nonsens

Intenzivni pokušaji Prištine da revidira Briselski sporazum i izbegne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u direktnoj su koliziji sa svim sporazumima postignutim u pregovaračkom procesu, saopštio je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

Popović je, reagujući na izjavu portparola vlade privremenih prištinskih institucija Perparima Krieziua, poručio da ''nema tog pojedinca u Prištini, a to svakako nije portparol takozvane Vlade, koji je ovlašćen da po svom nahođenju tumači sporazum i njegove odredbe''.

Kreiziu je ranije večeras izjavio da po ustavu tzv. Kosova nijedna opština ne može biti etnička, tako da, kako tvrdi, ni Zajednica srpskih opština ne može biti zasnovana na nacionalnoj osnovi.

Popović u saopštenju ističe da su izjave da ZSO ne može biti monoetnička potpuno neosnovane i predstavljaju svojevrstan nonsens, jer je ZSO upravo i dogovorena kao institucionalni oblik ostvarivanja prava srpskog naroda na KiM.

"Briselski sporazum je ugovorna obaveza između Beograda i Prištine i kao takav, neispunjavanje određenih odredbi od strane Prištine, za sobom treba da vuče i određene sankcije. Formiranje ZSO jasno je definisano u šest tačaka Briselskog sporazuma i ona podrazumeva organizaciju sa jasnim izvršnim ovlašćenjima, upravljačkom i etničkom strukturom i tu pregovora nema", naglasio je Popović.