Читај ми!

Selaković i Petković: Skandalozna politička drskost Vjose Osmani

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je da su izjave i ponašanje Vjose Osmani da će preispitati Briselski sporazum, skandalozne i da predstavljaju političku drskost kojom pokazuje da Priština suštinski neće dijalog. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković je naglasio da svi sporazumi postignuti u okviru briselskog dijaloga moraju biti primenjeni, i da je bilo kakva revizija nedopustiva.

Ministar Selaković je rekao da su "poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi 'resetovali' dijalog sa Beogradom neviđena politička drskost, i zahtevaju hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu".

Selaković je u saopštenju naglasio da su današnje poruke Vjose Osmani eufemizam za blokadu dijaloga, jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu, kako je rekao "švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primenjeno a šta ne".

Naveo je da se obistinjuju predizborne poruke Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta. To je, kazao je, danas definitivno i potvrđeno, što zapravo znači da Kurtija uopšte ne zanima dijalog ili kompromis.

Upozorio je da Priština godinama, preciznije čitavih osam godina, odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

To je, istakao je, i danas Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u delovanju prištinskih političkih struktura.

"Očekujem da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu zauzdaju i disciplinuju svoje pulene", poručio je šef diplomatije.

Petković: Bilo kakva revizija nedopustiva 

Petar Petković direktor kancelarije za KiM je istakao da svi sporazumi postignuti u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine moraju biti primenjeni kako bi bilo kakav sadržajan nastavak razgovora bio moguć. 

"Priština svaki put kada se konstituiše nov sastav privremenih institucija samouprave preti preispitivanjima i poništavanjima dogovora iz Brisela, i jasno je da nekome ko nastupa s takvih pozicija nije iskreno stalo do dogovornog rešavanja problema", ističe se u saopštenju Petra Petkovića.

Ocenio je da Vjosa Osmani sporazume postugnute u sklopu Briselskog dijaloga može da proučava i preispituje samo kao materijal za primenu dogovorenog, a da bilo kakva revizija onoga što je nastalo kao plod mukotrpnog truda nije dopustiva.

"Očekujem da se na ovakvu političku drskost i pokušaj izbegavanja preuzetih obaveza ne gleda blagonaklono ni u Briselu niti u drugim evropskim prestonicama", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naglasio je da Beograd ostaje opredeljen za dijalog kao jedino razumno sredstvo rešavanja nesuglasica, ali da je kao što je bezbroj puta poručeno, za dijalog potrebno dvoje.

"Nedosledna, prevrtljiva i verolomna politika koju su odlučili da vode Kurti i Osmani samo je još jedna potvrda loših namera Prištine i udaljava nas i od dogovora i od stabilizacije prilika u regionu", zaključio je Petković.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво