Čitaj mi!

Poslanici o rebalansu budžeta za 2021. godinu

Rebalans budžeta za 2021. godinu sprovodi se kako bismo nastavili borbu protiv pandemije, nastavili sa razvojem privrede i rastom životnog standarda građana, ali i ulaganje u kapitalne investicije, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

U Narodnoj skupštini počela je rasprava o rebalansu budžeta, a ministar Siniša Mali,  obrazlažući rebalans budžeta, istakao je da se sprovodi iz tri razloga - nastavka realizacije trećeg paketa mera pomoći, realizacije plana "Srbija 2025" i borbe protiv pandemije.

Istakao je da je treći paket mera pomoći građanima i privredi vredan 257 milijadi dinara i podsetio da je država prošle godine sprovela dva paketa mera pomoći.

Mali je naveo da je ukupna vrednost ta tri paketa mera osam milijadi evra.

Objasnio je da je država odlučila da preuzme najveći teret krize kako bi sačuvala proizvodne kapacitete i radna mesta.

Kada je reč o programu plan "Srbija 2025", ministar je podsetio da je on vredan 14 milijardi evra i da je to novac za kapitalne investicije.

Rebalansom budžeta je, kaže Mali, do sada izdvojeno najviše sredstava u kapitalne investicije.

Na nivou opšte države to iznosi 7,2 odsto BDP, dodao je ministar finansija.

Naglasio je i da država nastavlja snažnu borbu protiv pandemije izazavne virusom korona i da je rebalansom budžeta izdvojen novac za nabavku novih doza vakcina, ali i ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu.

Među njima su nova kovid bolnica u Novom Sadu i nova fabrika vakcina.

"Mi ćemo biti jedna od retkih zemalja u svetu koja će imati svoju proizvodnju vakcina", rekao je Mali.

Predloženi rebalans budžeta naknadno je uvršten u dnevni red sednice, jer je, kako je rekao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Vlada predložila da se o njemu raspravlja po hitnom postupku.

Odlučeno je i da se duplira vreme za raspravu o rebalansu budžeta, o kome će se poslanici sutra izjašnjavati. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">