Читај ми!

Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni

Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godine, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.

Povodom osme godišnjice od potisivaja Briselskog sporazuma, Peter Stano u izjavi za Tanjug posebno naglašava da EU očekuje od Kosova da poštuje svoje preuzete obaveze da će primeniti dogovoreno tim sporazumom.

"Kosovo je ušlo u sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Sporazum o tome je postignut u dobroj volji svih strana i nikada nije povučen", naglašava Stano.

Portparol EK podseća da je Briselski sporazum dvotrećinskom većinom ratifikovao i kosovski parlament 2013. godine, čime je, kako kaže, potvrđena kosovska međunarodna obaveza da primeni sporazum.

Na godišnjicu potpisivanja tzv. "prvog" Briselskog sporazuma, iz EU, kao galvnog posrednika u dijalogu Beogrda i Prištine, pozivaju da se proces normalizacije odnosa nastavi i dovede do "uspešnog kraja"

"EU i zemlje članice očekuju da se dijalog nastavi brzo i da se Beogrda i Prištna ozbiljno angažuju u procesu. Očekujemo primenu svih do sada postignutih dogovora i nastavljamo rad ka sveobuhvatnij normaliaciji koja će obuhvatiti sva otvorena pitanja izmešu Srbije i Koosva", zaključio je Satano.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво