Читај ми!

Simić: Jedno nasilje rađa drugo, Srbi nezaštićeni na KiM

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da su napadi na srpske mladiće na KiM i objekte SPC posledica zapaljive i antisrpske retorike koja dolazi od visokih albanskih političkih predstavnika iz Prištine.

Igor Simić je, govoreći u Dnevniku RTS-a, istakao da su ti događaji isto posledica toga što smo u proteklom periodu imali sijaset incidenata u kome su po pravilu žrtve bili Srbi, a s druge strane, nije bilo reakcije nadležnih organa koji su zaduženi za bezbednost svih građana.

"Očigledno da uz prisustvo svih međunarodnih snaga na prostoru Kosova i Metohije Srbi su i dalje nezaštićena etnička grupa na ovim prostorima", naglasio je šef poslaničke grupe Srpske liste.

Prema njegovim rečima, više puta su ispred Srpske liste apelovali da međunarodni predstavnici moraju jasno i oštro da osude nasilje nad Srbima, jer jedno nasilje rađa drugo.

"Ono što je činjenica da su svi ti apeli upućeni od strane Srpske liste ostali neuslišeni od strane predstavnika međunarodne zajednice u Prištini. Činjenica je da kada imate situaciju da se prebijaju neki drugi mladići oni reaguju vrlo promptno, ne čekaju da se sprovede istraga, ali kada su u pitanju obični mladići, čiji roditelji nisu na visokim političkim funkcijama, očigledno oni budu nezaštićeni", poručuje Igor Simić.

Dodaje da posebno brine što su od metohijskih sela napadi počeli u čisto srpskim sredinama, šalje se poruka da Srbi nisu dobrodošli i da neko kada poželi može da prebija srpsku decu bez ikakve osude, kako političkih predstavnika tako i osude pravosudnih organa.

"To što albanski politički predstavnici ignorišu te događaje i ne reaguju na njih nas još više motiviše da u narednom periodu vršimo pritisak na njih, međunarodne predstavnike, ali i institucije koje su odgovorne za bezbednost svih građana. Tu pre svega mislimo na Kfor, Euleks i Unmik, koji su dobili i mandat Saveta bezbednosti UN da se staraju o miru, bezbednosti i sigurnosti svih građana", poručuje Simić.

Naglašava da to što ćute više puta im je poručeno da za nekog u Prištini znači odobravanje tih napada.

"Mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak i zahtevaćemo odgovornost jer činjenica je da ne možemo da dozvolimo da gledamo da se srpska deca prebijaju samo zato što nose srpsko ime i prezime", rekao je Igor Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво