Trilateralni sastanci Srbije, Grčke i Kipra svakih šest meseci

Srbija, Grčka i Kipar postigli su dogovor da svakih šest meseci održavaju trilateralne sastanke, a sledeći će, kako su preneli šefovi diplomatija tri zemlje, biti održan u Solunu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je novinarima da su trojica ministara razgovarala o evropskoj budućnosti naše zemlje, ali i da je postignut dogovor o sastancima svakih šest meseci na kojima će govoriti o temama iz više oblasti koji su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar.

Selaković je naveo da su razgovarali o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, jačanju veza, energetici i o snabdevanju gasom iz različitih izvora i različitim putanjama, te dodao da su se ministri saglasili da je potrebna veća saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, IT sektora.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Grčkoj i Kipru na principijalnoj podršci po pitanju očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, ali i po pitanju evropskih integracija.

Naveo je da Srbija daje podršku Grčkoj za nastavak dijaloga sa Turskom, kao i kada je reč o dogovoru sa Albanijom u vezi sa određivanjem granica između dve zemlje.

Srbija je, kaže, ponovila podršku suverenitetu Kipru i takođe dala podršku za nastavak dijaloga između Kipra i Turske.

"Glavni cilj Srbije u regionalnoj politici jeste očuvanje mira i stabilnosti", rekao je Selaković novinarima.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis zahvalio je Selakoviću na gostoprimstvu, navodeći da tri zemlje imaju prijateljske veze, a da buduća trilateralna saradnja predstavlja stvaranje pozitivne agende u interesu svih naroda.

"Krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanja Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana", rekao je Hristodulidis i čestitao Srbiji na impozantnom tempu imunizacije koji našu zemlju stavlja u sam svetski vrh po tom pitanju.

Od 1. aprila građani Srbije na Kipar uz negativan pi-si-ar test 

Istakao je da građani i Srbije i Grčke od 1. aprila mogu da putuju na Kipar uz negativan pi-si-ar test, navodeći da je to prvi korak ka vraćanju u normalno stanje.

"Danas smo potvrdili i snažnu podršku Srbiji i spremnost za svaku moguću pomoć u osvarivanju strateškog cilja ulaska u EU, kao i kada je reč o nepriznavanja KiM", rekao je ministar spoljnih poslova Kipra.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je ukazao na perspektivu saradnje Grčke i Srbije u oblasti energetike i bezbednosti, kao i infrastrukture.

Dendijas je rekao da ga brinu migrantski tokovi, a poručio je i da Turska mora da jača kontrolu svojih granica.

"Istočno Sredozemlje treba da se gleda kao područje saradnje, a ne kao more na kojem se vodi vojna politika. Nema mesta za takva razmišljanja u 21. veku", rekao je Dendijas.

Ponovio je podršku Grčke Srbiji na evropskom putu i precizirao da je grčki premijer dao nalog da se učini sve da se pomogne našoj zemlji na tom putu.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво