Čitaj mi!

Makron pisao Kurtiju, nada se nastavku dijaloga sa Beogradom

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je Aljbinu Kurtiju na izboru za premijera privremenih prištinskih institucija i poručio da se raduje budućoj saradnji.

Emanuel Makron je u čestitku Aljbinu Kurtiju, između ostalog, pomenuo dijalog sa Beogradom, i poručio mu da bi ga primio u Parizu da razgovaraju o tome i nekim drugim pitanjima.

"Znam da nameravate da sprovedete temeljne reforme koje zahtevaju vaši sugrađani: jačanje vladavine zakona i ekonomski i socijalni razvoj Kosova", naveo je Makron u pismu koje prenose mediji u Prištini.

Dodao je, da bi nastojanjima Kurtija trebalo dodati borbu protiv pandemije sa neposrednim prioritetom, u vreme kada je Kosovo i Metohija teško pogođeno i kada se Evropska unija mobiliše da pomogne regionu da se izbori sa zdravstvenom krizom i njenim posledicama.

Francuski predsednik pružio je podršku Kurtiju za sve prioritete u korist žitelja Kosova, a ponudio je i podršku dijalogu sa Beogradom, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da se završi sveobuhvatnim sporazumom.