Читај ми!

Brnabić: Ciljeve održivog razvoja upodobiti potrebama društva

Vlada Srbije je u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem startegije održivog razvoja, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na onlajn sastanku s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU o ciljevima održivog razvoja u Srbiji, ona je naglasila da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu i pozva predstavnike Konventa da se priključe tom telu.

Premijerka je navela da ciljeve održivog razvoja treba "prevesti na srpski jezik" i upodobiti ih potrebama društva, kao i odrediti prioritete.

Brnabićeva je rekla da je predlog da predsedavajući međuresorne radne grupe bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Predlog je, kaže, i da kopredsedavajući, odnosno zamenik predsedavajućeg bude Slavica Đukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Pozvala je Nacionalni konvent o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici Nacionalnog konventa prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape pute.

Podsetila je da je prethodna Vlada još 2016. formirala jednu međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. u UN predstavila dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva odriživog razvoja.

"Naš cilj je da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU, kao i da će kasnije danas početi planiranje i trećeg dijaloga koji bi trebalo da bude održan za mesec dana.

"Nadam se da će i ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti i mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko politički misli, nego da jedino vazno bude kako ko radi i kakvi su rezultati", rekla je Brnabićeva.

Zahvalila je Nacionalnom konventu o EU na veliko poverenju i saradnji i naglasila da je, pored toga što se razgovara o važnim temama, neophodno da nakon dijaloga imamo i konkretne rezulate.

Izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nacionanog konventa o EU nakon prvog dijaloga pristali da se uključe u čak tri radne grupe za izradu tri važna zakona koja su u vezi s vladavinom prava - o Zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog zančaja i zaštiti podataka o ličnosti i o elektronskim komunikacijama.

Premjerka je podsetila da je početkom marta imala još jedan sastanak s Poverenikom, ombudsmanom i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU u vezi sa radom na tim zakonima, čije je usvajanje, kako je istakla, izuzetno važno, ali da se s tim dosta kasni.

Na onlajn sastanku, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović je prihvatila poziv premijerke da se i predstavnici konventa uključe u međuresornu grupu koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem strategije održivog razvoja.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво