Читај ми!

"Narednih dana prelazimo milion sa drugom dozom vakcine, popuštanje možda sledeće nedelje"

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo 913.000.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabićeva je rekla da se nada da će naredne nedelje moći da popuste mere pošto sada, kako je istakla, brojevi stagniraju.

"Danas je bilo 5.226 zaraženih, što je oko 30 odsto od testiranih", dodala je Brnabićeva.

Navela je da očekuje da ćemo u narednih nekoliko dana preći broj od milion datih drugih doza vakcine.

Na pitanje poslanika SPP-USS Samira Tandira kada će biti popuštanje mera, Brnabićeva je rekla da Vlada i Krizni štab pokušavaju da naprave dobar balans između zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema, kao i potreba privrede.

Premijerka kaže da je uvedena i treća kategorija, a to su potpuno imunizovani odnosno zaštićeni građani, kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcinacije i da njih ima 564.663, što je malo ispod deset odsto punoletnog stanovništva.

Ističe da se epidemiološka situacija analizira na svaka dva sata i da se tu pre svega vodi računa o tri stvari – zdravlju nacije, privredi i mentalnom zdravlju stanovništva.

"Svaki dan razmišljamo kada možemo da popustimo mere, ali najvažnije je da damo podršku zdravstvenim radnicima, jer oni sada najviše trpe", dodala je premijerka.

Preko portala se dnevno prijavljuje oko 10.000 građana, dodala je Brnabićeva i izrazila očekivanje da će biti više ljudi prijavljenih za vakcinaciju na selu uz podršku lokalnim samoupravama.

Dodatne isporuke "Sinofarmovih" vakcina i "sputnjika V"

Istakla je da će imunizaciju dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju, a to je dodatnih 500.000 "Sinofarmovih" cepiva početkom aprila.

Brnabićeva je dodala da se očekuje 5. aprila i dodatnih 106.000 "Fajzerovih" vakcina.

Kada je reč o daljoj pomoći privredi, Brnabićeva kaže da će već sutra u Vladi biti održani sastanci sa predstavicima sektora koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njenim rečima, pokazatelji privednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji nego što se to očekivalo, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.

"Industrija nastavlja da raste i vidi se oporavak. To nas ohrabruje", dodala je Brnabićeva.

Brnabićeva Kamberiju: Kao poslanik morate poštovati Srbiju

Reagujući na izjavu poslanika Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija da je predsednik Aleksandar Vučić pokazao "pretenzije Srbije prema Kosovu" time što je objavio kartu Kosova sa srpskom zastavom, premijerka mu je poručila da kao poslanik u parlamentu mora da poštuje Srbiju, kao i to da je KiM pokrajina u sastavu Srbije.

Kamberi je rekao da je primetio provokacije koje, tvrdi, pregovarački proces mogu da vrate na početak, dodavši da je "za takve provokacije ranije bio zadužen Marko Đurić, a da je tu ulogu sada preuzeo predsednik Srbije".

"Objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom simbolična je provokacija koja pokazuje pretenzije Srbije prema Kosovu, ali predstavlja i simboliku Kosova bez Albanaca", rekao je Kamberi.

Brnabićeva mu je odgovorila da je on u Narodnoj skupštini, da je poslanik i da mora da poštuje Srbiju i samim tim da je Kosovo i Metohija pokrajina u okviru Srbije, na šta su poslanici reagovali aplauzom.

Dodala je da je to sasvim jasno i da su rasprave na tu temu nepotrebne.

"Karta Autonomne Pokrajine KiM, koja je obeležena srskom zastavom, jeste karta koja je uobičajena. Takvu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle. Oni koji misle da KiM nije u Srbiji su u manjini. Zastava neke druge zemlje ili izmišljene zemlje na KiM pokazuje pretenzije stranih sila ka srpskoj teritoriji. Kako je objavio Vučić, to je istina i to tako treba da bude", rekla je premijerka.

Navela i da niko "u poslednjih ko zna koliko decenija nije uradio više za dobrosusedske odnose od predsednika Vučića", podsetivši da nije čak ni reagovao na provokacije.

"Svaki put kada su drugi provocirali slao je poruke mira, trudio se da Srbija ne odgovara na agresivan način. Nikome nije u interesu da region bude nestabilan, ponajmanje Srbiji", zaključila je Brnabićeva.

"Ove godine otvaranje bar jednog klastera"

Prema rečima Brnabićeve, Srbija je spremna ove godine da otvori bar jedan od ukupno šest pregovaračkih klastera sa EU, kao i da je pripremljeno pet pregovaračkih pozicija.

"Moram da napomenem da je i sam apetit EU za proširenjem nešto manji usled pandemije. EU ima, za to treba da imamo razumevanja, svoje probleme i druge prioritete u borbi protiv koronavirusa. Mi imamo već spremnih pet pregovaračkih pozicija za otvaranje", navela je Brnabićeva.

Dodaje da je Srbija praktično već otvorila sva poglavlja iz prvog klastera – "Osnove".

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je suština nove metodologije da formalizuje nešto što je i do sada bila činjenica, a to je da je pristupni proces, kako je istakla, duboko i visoko politički proces.

"To je politički proces, a ne tehnokratski proces. Sada su poglavlja grupisana u šest klastera po srodnosti i ona bi trebalo da daju novu dinamiku i novi zamajac, ali suština je u političkom vođenju procesa, i to sa obe stane – i EU i nas kao kandidata", navela je ministarka.

Joksimovićeva je objasnila da će međuvladina konferencija postati najviši nivo strateškog političkog dijaloga između kandidata i EU i da bi trebalo da se održi, po najavama, do kraja juna odnosno do kraja portugalskog predsedavanja.

Dodaje da će tada biti održana visoka politička međuvladina konferencija, na kojoj bi se preciziralo sve ono što su najvažniji elementi primene nove metodologije.

Dodaje da je sada dodatno naglašen značaj reformi iz vladavine prava za napredak u pristupnom procesu, te će pre Međuvladine konferencije biti sačinjen tzv ''non pejper'' o vladavini prava, koji se očekuje otprilike u maju, ukoliko države članice procene da je postignut dovoljan napredak.

Kaže da Srbija intenzivno radi na proceni i pripremi za realizaciju svih neophodnih merila za grupe pregovaračkih poglavlja po svim klasterima, a posebno za klaster tri - inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster četiri - zelena agenda, digitalizacija i transportno-infastrukturno povezivanje.

Što se nas tiče spremni smo, poručila je Joksimovićeva.

O ćirilici i razvoju sela

Samostalni poslanik Vladan Glišić interesovao se o izmenama Zakona o zaštiti jezika i pisma, kojima se štiti ćirilica.

"Imamo sve razloge da zaštitimo ćirilicu i nije mi jasno zašto ministarstvo čeka i skupštinska većina ne pusti što pre taj zakon u skupštinsku proceduru", istakao je Glišić.

Ministarka kulture Maja Gojković uzvratila je da takav nacrt ne postoji u ministarstvu.

"Mogu samo da vas podučim da takav predlog zakona može Vladi na razmatranje da podnese jedino naše zakonodavstvo", dodala je Gojkovićeva.

Odgovarajući na pitanje poslanika, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, ukazao je da je partnerstvo urbanog i ruralnog dela Srbije osnovni zadatak Vlade Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво