Читај ми!

Kurti: Zalažem se za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme, a ne stvara nove

Kandidat za novog premijera privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je tokom ekspozea da se zalaže za dijalog sa Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja i da su u Prištini prihvatili kompromis primenom plana Martija Ahtisarija. Srpska lista najavila da neće podržati novu vladu i da će podneti žalbu ustavnom sudu.

Lider Samoopredeljenja i kandidat za novog premijera Aljbin Kurti izjavio je u svom ekspozeu u skupštini Kosova da se zalaže za dijalog sa Beogradom koji adresira postojeće probleme, a ne dijalog koji stvara nove.

"Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje", rekao je Kurti.

Sa Beogradom, kako je istakao, ima otvorenih pitanja koja se moraju rešavati dijalogom.

"Prioritet u njemu je rasvetljavanje sudbine nestalih. Čak 22 godine nakon rata sve porodice treba da znaju sudbinu svojih nestalih članova kako bi zatvorili otvorene rane i kao društvo da počnemo ozdravljenje. Nijedan progres ne možemo da učinimo ni u jednoj oblasti ako nema napretka u ovoj", naveo je Kurti.

Kaže da je dijalog potreban za, kako je rekao, "ukradene tri milijarde evra duga penzionerima na Kosovu", za "povratak oko 400 miliona evra od zloupotrebe struje i za ratne reperacije".

"Naš prioritet je normalizacija Kosova. Neka se normalizuje Srbija suočavajući se sa svojom prošlošću i demokratizujući se. Neka Srbija proglasi svoju nezavisnost od Kosova, kao što su to Albanci uradili 1990. i 2008. godine", rekao je Kurti.

U ekspozeu je najavio da će se sa društvima u regionu odnositi po principu reciprociteta, a u okviru reforme pravosuđa pomenuo je podnošenje tužbe protiv Beograda pred međunarodnim sudom pravde za navodni "zločin i genocid" na Kosovu.

Zalaže se za osnivanje instituta za istraživanje ratnih zločina sa adekvatnim finansiranjem i osnaživanjem departmana za ratne zločine unutar specijalnog tužilaštva, i formiranje istražnog tima forenzičara za utvrđivanje činjenica i žrtava zločina.

Najavio je ulaganje u osnaživanje kapaciteta Bezbednosnih snaga i jačanje regionalne vojne saradnje, naročito sa Albanijom.

Kurti predložio članove svog kabineta

Predstavljajući upravljački program, predložio je i vladin kabinet.

Prema tom predlogu, prvi potpredsednik vlade bio bi Besnik Bisljimi, drugi potpredsednik i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, treći potpredsednik Emilija Redžepi.

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Cvećlja, ministarka prosvete Arberije Nagavci, ministar zdravlja Arben Vitija, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar Hajrulah Ćeku, pravde Aljbuljena Hadžiju, finansija Hekuran Murati, trgovine Rozeta Hajdari, životne sredine Ljiburn Aljiju, lokalne uprave Eljbert Krasnići, odbrane Armend Mehaj, ekonomije Artane Rizvanoli, regionalnog razvoja Fikrim Damka i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Ranije danas, funkcioner pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izabran je za predsednika novog saziva skupštine.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара