Читај ми!

Selaković: Ekonomija najjača spona Srbije i BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nakon sastanka s ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković rekao je da je od izuzetne važnosti dobra saradnja dve zemlje i ocenio da je trenutno ekonomija najjača spona dve države. Bosna i Hercegovina opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa, kaže ministarka Turković

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

"Ekonomska saradnja ne ogleda se samo kroz trgovinsku razmenu, već i kroz investicije i to su suštinski razlozi zašto je Srbija zainteresovana za stabilnost ne samo u BiH već u čitavom regionu", kazao je Selaković.

Rekao je da mu je drago što je BiH zainteresovana i što podržava sve inicijative pod okriljem EU i dodao da je na današnjem sastanku govorio i o inicijativi mini Šengen i o značaju toga da se i BiH pridruži Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, uprkos nerešenim problemima iz prošlosti, na kojima se, naveo je, mora raditi dok se ne pronađe rešenje.

"I pored tih problema, postoji mnogo toga što može da nas vezuje ovog trenutka i u budućnosti, a ekonomija je trenutno kopča i najbolja spona", istakao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da izdeljen region ne može da bude konkurentan na tržištu Evropske unije i ističe da zauzimajći istu poziciju može da postigne više. Prema njegovim rečima, za Srbiju je izuzetno važna stabilnost BiH.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtona. Mi smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovaćemo svaki dogovor koji bude između dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH", kazao je Selaković.

Istakao je da je Srbija podjednako zainteresovana za razvijanje saradnje sa Federacijom BiH kao što je ima sa Republikom Srpskom, sa kojom, podseća, ima i specijalne odnose.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o saradnji tokom kovid pandemije i istakao da je upravo ta saradnja primer koliko dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj. Zahvalio se na pomoći BiH koja je uputila lekarske timove u Novi Pazar kada je tamo epidemiološka situacija bila izrazito loša.

Na sastanku je razgovarano i o spornim pitanjima kao što su sudski procesi, zajedničko ulaganje u hidroelektranu na reci Drini.

"Ono što bi bilo dobro, iako je nemoguće kada su ovakve stvari u pitanju, bilo bi da pokušamo da ih ne politizujemo", naveo je Selaković i dodao da je uveren da se može uvesti praksa češćih viđanja zvaničnika dve zemlje.

Turković: BiH opredeljenja za jačanje dobrosusedskih odnosa

Ministarka Turković, posle sastanka sa ministrom Selakovićem, izjavila je da je Bosna i Hercegovina opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa i da se zajedno radi na povezivanju celog regiona.

Turković je istakla da je to interes i Srbije i BiH, kao i celog regiona i to najviše zbog građana obe zemlje, celog regiona. Kako je navela, i današnji sastanak pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa.

Turković je pozdravila odluku Srbije da da saglasnost za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i ocenila da je to još jedan korak ka dobrosusedskoj saradnji.

Zahvalila se na pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona i podsetila da je i BiH u skladu sa svojim mogućnostima pomogla Srbiji u Novom Pazaru kada je to bilo najpotrebnije.

Prema njenim rečima, za intenziviranje saradnje potrebno je i da se organizuju zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Kada je reč o hidrocentrali na Drini, koje još jedno od pitanja koje trebe rešiti, Turković kaže da stavove mogu da iznesu i entiteti BiH, ali da je nadležnost države da sprovodi međunarodne sporazume.

Navodi da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra i ističe da je Srbija na trećem mestu kada je u pitanju spoljna razmena sa BiH, a da se deficit beleži na strani BiH.

"Zahtevala sam da vakcine odobri nacionalna agencija"

Govoreći o vakcinama, Turković je rekla da je po pitanju vakcina Astra Zeneka, koje su bile donacija Srbije BiH, zahtevala da nacionalna Agencija za lekove odobri te vakcine i da u njenim izjavama, pre nego što je vakcine u Sarajevo doneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nije bilo loših namera.

Turković je to rekla odgovarajući na pitanje kako javnost, naročito u Srbiji, treba da tumači njene izjave da su vakcine Astra Zeneka namenjene trećem svetu i lako su dostupne.

Pojasnila je da je ona rekla da Agencija za lekove BiH treba da da saglasnost za upotrebu tih vakcina, kao i da je to zahtevala u cilju zaštite građana.

"To bih tražila i danas i sutra za bilo koju drugu vakcinu koja dolazi u BiH, to je procedura koja je propisana zakonski i na kojoj ću uvek insistirati da se ispoštuje. Sve ono što je zakonski usvojeno treba da se ispoštuje, jer inače nema potrebe da usvajamo takve odluke ako ih nećemo poštovati", kazala je Turković.

Napominje da što se tiče vakcine Astra Zeneka, ona jeste vakcina koja je po cenama Svetske zdravstvene organizacije u rangu jeftinijih vakcina i da je faktičko stanje da se države, koje imaju manje prihode, odlučuju da nabave te vakcine.

Prema njenim rečima, vakcina Astra Zeneka je na tabeli SZO bila u visini od četiri dolara, za razliku od ruske vakcine koja je bila 9,5 dolara.

"Nikakva loša namera nije bila, već vrlo faktičko iznošenje činjenica. Ono što je poklon, mi treba da budemo zahvalni, da primimo taj poklon i treba da ga cenimo, ali činjenica jeste da treba da insistiramo na sprovođenju procedura koje je Veće ministara usvojilo", zaključila je Turković.

Ministar Selaković se u Sarajevu sastai i sa predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom, koji su se saglasili u oceni da su odnosi dve države dobri, da ih karakteriše veliki broj bilateralnih sporazuma, ali i određena otvorena pitanja.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno intenzivirati politički dijalog, kao i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa koji su inače veoma dobro.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије