Čitaj mi!

Turski ambasador za RTS: Građani Srbije će ove godine moći u Tursku bez pi-si-ar testa

Odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je u intervjuu RTS-u da je više od 10 odsto turske populacije vakcinisano i da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku.

Turska je, kao i mnoge zemlje, osetila posledice pandemije, ali se dobro bori. Ekonomija je u 2020. godini zabeležila rast od 1,8 odsto. Vakcinisano je više od 10 odsto stanovnika, a smrtnost je, u poređenju sa drugim zemljama, izuzetno niska.

Za turističko putovanje građana Srbije u Tursku, potreban je samo negativan pi-si-ar test, kaže  Tanžu Bilgič.

– Naš cilj je da 2021. godine ugostimo što više turista. Kao što sam rekao, više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti završena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku.

U Srbiji posluje više od 1.000 turskih kompanija i njihov broj se, zbog dobrih tržišnih uslova i finansijske stabilnosti naše zemlje, povećava. Turske kompanije su očito zadovoljne poslovanjem u ovde, kada se očekuje dolazak novih investitora?

U ovom trenutku postoje fabrike tekstila, zatim pogoni komponenti za automobilsku industriju. Ima još investitora koji razmatraju da dođu. Siguran sam da će se investicije stabilno razvijati i u budućnosti sve dok budemo imali odlične političke odnose.

Predsednici Vučić i Erdogan su poručili da su odnosi dve države najbolji u novijoj istoriji i da je jedina tačka neslaganja stav prema statusu Kosova i Metohije. Na koji način Turska posmatra dijalog Beograda i Prištine?

– Turska podražava dijalog i kakav god dogovor bude mi ćemo to podržati. Međutim, jako je teško uskladiti svaki deo spoljne politike, naravno postoje neki problemi, ali to ne bi trebalo da bude izgovor da ne razvijamo naše odnose. Mi se izuzetno trudimo u svim drugim oblastima da razvijamo naše odnose sa Srbijom.

Da li ste naučili srpski?

– Da, ja samo malo govorim srpski

Teseecular ederim... [Hvala].