Čitaj mi!

Vlada opredelila 250 miliona dinara za obnovu objekata oštećenih u poplavama

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se za pomoć i obnovu stambenih objekata i kuća oštećenih u poplavama u januaru 2021. godine opredele bespovratna novčana sredstva u iznosu od 250 miliona dinara. Usvojena je i Uredbu o otkupu stanova dodeljenih za rešavanje stambenih potreba istraživača, nastavnika, saradnika i umetnika.

Vlada Srbije je donela je odluku da se u okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled poplava u januaru 2021. godine opredele bespovratna novčana sredstava u iznosu od 250 miliona dinara.

Lokalne samouprave procenile su da je oštećeno oko 1.400 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, koji su razvrstani u pet kategorija.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o otkupu stanova dodeljenih za rešavanje stambenih potreba istraživača, nastavnika, saradnika i umetnika.

U cilju rešavanja stambenih potreba istraživača, nastavnika i saradnika u institutima i visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave i institutima čiji je osnivač SANU, Zakonom o nauci i istraživanjima omogućeno je davanje stanova pod zakup pod posebnim uslovima, sa pravom na otkup po pristupačnim cenama, odnosno cenama nižim od tržišne i to za stanove izgrađene sredstvima zajma u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Usvojena Uredba o utvrđivanju srednjoročnog programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju srednjoročnog programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za period od 2021. do 2025. godine.

Program, koji je u skladu sa Strategijom poljoporivrede i ruralnog razvoja Srbije, donosi se radi unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi, odnosno radi podizanja opšteg nivoa znanja i informisanosti poljoprivrednih proizvođača.

Savetodavna podrška odnosiće se i na udruženja, zadruge i druga pravna lica u poljoprivredi.

Poljoprivrednici će besplatno dobiti blagovremene informacije, stručne savete, pomoć i usluge kako bi povećali konkurentnost i održivost svojih gazdinstava, profitabilnost i kvalitet proizvodnje, svest o očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine.

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o obrazovanju Radne grupe za ažuriranje nacionalne procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">