Читај ми!

Konačni rezultat kosovskih izbora, Samoopredeljenju nedostaju tri poslanika za većinu

Centralna izborna komisija u Prištini objavila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora održanih prošlog meseca. Za pokret Samoopedeljenje glasalo je skoro 50 odsto izašlih birača, što je više nego duplo od drugoplasirane Demokratske partije. Srpska lista je obezbedila svih 10 mandata rezervisanih za Srbe na Kosovu I Metohiji.

Pokret Samoopredeljenje je pobednik izbora održanih 14. februara. Pokret, međutim, neće moći sam da formira vladu, iako je Aljbin Kurti tokom kampanje pozivao birače da izađu što masovnije kako bi obezbedili 61 mesto u skupštini, koliko je potrebno za samostalno formiranje vlade.

Prema konačnim rezultatima, Samoopredeljenje će u novom sazivu skupštine imati 58 poslanika. Nedostaju mu još tri za prostu većinu. Aljbin Kurti će verovatno podršku zatražiti od predstavnika manjina, poput Roma, Turaka, Aškalija.

U zavisnosti od broja ministarstava, Srbi će u novoj vladi upravljati jednim ili dva resora.

Prema konačnim rezultatima glasanja, Demokratska partija Kosova imaće 19 mesta u Skupštini. Treći je Demokratski savez sa 15 mesta, Srpska lista sa deset mesta, nesrpske zajednice će imati isti broj poslanika, a Alijansa za budućnost Kosova osam.

Nakon zvaničnog saopštavanja konačnih rezultata, stranke ili kandidati imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe u roku od 24 sata. Nakon Izbornog panela, žalbe mogu da se prilože i vrhovnom sudu.

Žalbe mogu za nekoliko dana da odlože potvrđivanje konačnih rezultata, ali ne mogu da ugroze raspodelu mandata. Nakon potvrđivanja konačnih rezultata, u roku od mesec dana treba da usledi konstituisanje novog saziva kosovske skupštine, te izbor vlade i glasanje za kosovskog predsednika.

Izbor predsednika mora da bude obavljen do sledećeg meseca. Ako to ne bude učinjeno obavezno je raspisivanje novih izbora, i to u roku od 45 dana.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво