Читај ми!

Šef Kancelarije EU u Prištini smatra pozitivnim što Kurti dijalog svrstava kao četvrti prioritet

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomas Suniog ocenio je kao pozitivan pomak.

"Shvatam da postoji pozitivan razvoj u tim izjavama od toga da uopšte nije prioritet, pa do prioriteta broj šest, sada je to četvrti prioritet, pa mislim da vidimo dobre znake, jer je dijalog važan ne samo za Kosovo, već i za ceo region", rekao je Suniog medijima na albanskom, dan uoči najavljenog dolaska Miroslava Lajčaka u Prištinu.

Povodom još neodobrene liberalizacije viznog režima za žitelja KiM, Suniog kaže da razume razočaranje građana zbog nemogućnosti da slobodno putuju, podsetivši da je Evropska komisija već saopštila da su svi uslovi ispunjeni u 2018. godini, te da je Evropski parlament nekoliko puta potvrdio taj stav.

"Sada je na Savetu EU da odluči, a ovu odluku donose države članice, svih 27 članica mora da se složi s tim i onda da glasa za to. Mogu da kažem da telu koje je odgovorno, prethodi sledeće predsedništvo, što znači da je prva polovina ove godine Portugalija, a druga polovina Slovenija i da zavisi od mesta predsedavanja kako će planirati dnevni red ovog sastanka i kada će biti stavljen na dnevni red sastanka, a zatim od 27 država članica zavisi kako će se odlučiti po ovom pitanju", dodao je Suniog.

Preporučio je centralnim vlastima u Prištini da treba da intenzivnije da razgovaraju sa članicama EU koje imaju nedoumice oko vizne liberalizacije.

Suniog očekuje da prvi kontingent isporuke vakcine protiv koronavirusa na KiM stigne u martu.

"Čekamo prvu distribuciju vakcina, nadam se u narednim nedeljama ili danima. Ponavljam, nadam se, ali u martu ", rekao je šef Kancelarije EU u Prištini. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво