Čitaj mi!

Misija Kfora sprovela letačku obuku - hrvatski, švajcarski i američki helikopteri poleteli sa "Slatine"

Misija Kfora, koju predvodi NATO, sprovela je letačku obuku za više letelica u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država.

Vežba je bila usredsređena na standardizaciju procedura planiranja i izvršenja misije, letačkim vežbama i komunikaciji, poletanje je izvršeno sa Vojnog Aerodroma Slatina, saopštio je Kfor.

Nakon toga je izvršeno nadletanje Kampa Bondstil, Prizrena, Peći, Aerodroma Slatina i Prištine, a sletanje je obavljeno u Glavnom štabu Kfora "Film City".

"Vežba je osigurala da Kfor ostane snažna vojna sila koja je spremna da deluje kao pouzdan faktor odvraćanja protiv bilo kojih pretnji i da održava svoje kapacitete za izvođenje hitnih medicinskih letova za evakuaciju u svakom trenutku", navodi se u saopštenju Kfora.

Misija Kfora koju predvodi NATO je multinacionalni kontigent koji čine 27 NATO članica i partnerskih zemalja. 

"Stalna obuka i vežbe su potrebne da bi se osiguralo da svi kontingenti deluju na standardizovan način, obezbeđujući sposobnost Kfora da odgovori u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija na sve izazove za bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja na brz i efikasan način bilo putem vazduha ili kopnom", saopšteno je iz Kfora.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">