Читај ми!

Brnabić: Presuda Simonoviću pokazala da u Srbiji nema nedodirljivih

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je izuzetno zadovoljna time što je doneta presuda Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, jer to pokazuje da više nema nedodirljivih i da nikog više u Srbiji ne može da zaštiti članska karta bilo koje partije.

Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše presudu rekla da je taj slučaj dobio sudski epilog i da joj je žao što je toliko trajao.

Dodala je da će uraditi sve što može da rad pravosuđa bude još efikasniji.

Brnabićeva je čestitala svima koji su izgurali taj sudski proces, dodajući da nije na njoj da komentariše da li je određena kazna premala ili nije.

"Važno je da je taj slučaj dobio sudski epilog i pokazao koliko se Srbija menja i kakva je zemlja danas, koliko se poštuje vladavina prava i koliko radimo zajedno na bezbednosti novinara i zaštiti slobode medija. Dat je dobar primer da u Srbiji nema zaštićenih i da nikakva članska karta ne može nikog da zaštiti", naglasila je premijerka.

Istakla je da do pre 10 godina nije bila takva situacija i da, kako je rekla, "novinari nisu smeli da pisnu", i da veoma dugo nisu mogle da se otkriju ubice Slavka Ćuruvije.

"Sada se to rešava brzo i efikasno. Ovo je danas mnogo bolja zemlja, u kojoj se mnogo više poštuje vladavina prava", rekla je Brnabićeva i poručila da će se tako i nastaviti.

Na pitanje novinara zašto nije pokušala da pomogne Milanu Jovanoviću i zašto SNS nije sada izdala nikakvo saopštenje, Brnabićeva je rekla da su za tu stranku dela mnogo važnija od reči i saopštenja, i da je mnogo bitnije to što SNS nije stala u zaštitu čoveka koji je osuđen za krivično delo.

To mnogo govori o SNS-u i o Srbiji danas, jer više nema zaštićenih, istakla je ona.

Kada je reč o pomoći Jovanoviću, Brnabićeva je rekla da Vlada nema pravni osnov da izdvoji 10.000 evra da se opremi njegova kuća.

"Osim ako nije reč o ugroženima od poplava i slično. Sve ostalo što sam mogla uradila sam. Možda to nije dovoljno, ali Jovanović zna šta sam uradila, kao i Veran Matić."

Brnabić: Očekujem od nadležnih da provere gasifikaciju Grocke

Premijerka je rekla da očekuje od nadležnih institucija da istraže da li je bilo malverzacija u gasifikaciji opštine Grocka.

Na pitanje novinara šta je bilo sa novcem za gasifikaciju Grocke i da li će biti istraženo šta je u vezi s tim radio bivši predsednik Opštine Dragoljub Simović, Brnabićeva je rekla: "Što se tiče gasifikacije Grocke, nadležne institucije rade svoj posao, nisam istražni organ. Pokazali smo da nema zaštićenih i očekujem da nadležne institucije nastave da rade i, ako imaju nešto, da podignu optužnicu."

Poručila je da pravosuđe treba da radi svoj posao i u tom slučaju.

Brnabić: Momiroviću je stalo da se putevi završe što pre

Premijerka je rekla je u ponašanju ministra infrastrukture Tomislava Momirovića prema radnicima prilikom obilaska gradilišta obilaznice oko Beograda videla emociju, brigu i želju da radovi u tom delu budu završeni u dogovorenom roku.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše snimke na kojima je ministar grdio radnike zbog kašnjenja radova, Brnabićeva je rekla da možda nije našao pravi rečnik, ali da je pokazao da mu je stalo da izgradnja bude završena u dogovorenom roku.

"Ja sam iz tog snimka videla ministra kome je stalo da se putevi završe što pre, da izgradnja ne kasni, da se rokovi ne pomeraju. Da li je našao pravi rečnik, o tome možemo da diskutujemo, ali ja sam videla emociju da ako nešto može da bude završeno danas, da se ne ostavlja za sutra", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da građani rad Vlade Srbije ocenjuju na osnovu rezultata i navela da građani žele nove puteve što pre, a ne za trideset godina.

"Nas građani ocenjuju po rezultatima, ne po francuskom ponašanju. Trudimo se da poslove završimo najbolje i najbrže što možemo", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je juče na sastanku sa predsednikom Vučićem i ministrima rečeno da izgradnja infrastrukture mora da se ubrza jer, ističe, građani ne mogu da čekaju, kao ni BDP.

Dodala je da on ne prisustvuje današnjem otvaranju Centra za prikupljanje i obradu podataka sa auto-puta i puštanju u rad punjača za električna vozila jer to nije u njegovom resoru već u resoru Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Navela je i da pojedini opozicioni mediji imaju dvostruke standarde, jer, kako kaže, kada je lider SSP Dragan Đilas vređao studente to nije bila vest i nije bilo za osudu, a da je na tim medijima danas glavna vest kada ministar grdi radnike zbog probijanja rokova.

Na pitanje novinara direktoru JP "Putevi Srbije" Zoranu Drobnjaku kako se osećao kada ga je, zajedno sa ostalim radnicima, ministar prozvao zbog kašnjenja radova, Drobnjak je rekao da on nije sujetan i da razume nervozu ministra, a da će se oni truditi da posao završe što pre.

Objasnio je da u tunelu nije problem rasveta ili ventilacija, već da je ustanovljeno da je potrebno uraditi novu izolaciju zbog čega će verovatno završetak radova probiti dogovoreni rok – 15. april.

Premijerka je reagovala na to pitanje novinara upućeno Drobnjaku i upitala da li su pitali studente kako su se oni osećali kada ih je Đilas vređao.

"To su ti dupli standardi koji nas neće napraviti boljom zemljom", zaključila je Brnabićeva.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво