Čitaj mi!

Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Kanade i Rumunije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade Džajlsa Normana i poželeo mu dobrodošlicu, istakavši da na dužnost u Beogradu stupa u godini kada Srbija i Kanada obeležavaju značajan jubilej - 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Akreditivna pisma predala je i novoimenovana ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju.

Osamdeset godina diplmatskih odnosa Srbije i Kanade ujedno je i prilika za jačanje političkog dijaloga i podsticaj za razvoj partnerstva i srpsko-kanadskih veza u svim oblastima, konstatovali su predsednik Vučić i ambasador Norman.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što se povećava priliv kanadskih investicija, jer to znači da se srpsko tržište pokazalo kao dobro mesto za ulaganje, navodi se u saopštenju predsednikog kabineta.

On je izrazio nadu da će, osim rudarstva i energetike, i druge privredne oblasti biti zanimljive kanadskim privrednicima.

Dvojica sagovornika nadaju se da će uskoro biti otvorena direktna vazdušna linija između Beograda i Toronta, koja bi doprinela ne samo unapređenju ekonomskih odnosa, već i boljem povezivanju građana Srbije i Kanade.

Na sastanku je istaknuto da je srpska zajednica, koja živi na kanadskom tlu, važan most između dveju zemalja.

Predsednik Vučić je takođe izrazio zahvalnost za podršku koju Kanada pruža evropskom putu Srbije, dok je ambasador Norman pozdravio zalaganje Srbije da se do rešenja pitanja Kosova i Metohije dođe dijalogom.

kanadski amabasor je posebno pohvalio način na koji srpske vlasti odgovoraju na izazove pandemije.

Takođe je upoznao predsednika Vučića sa planovima za proizvodnju vakcine, koju su razvili kanadski stručnjaci.

Vučić: Rumunija iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije

Prilikom prijema akreditivnih pisama novoimenovane ambasadorke Rumunije Silvije Davidoje, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost zvaničnom Bukureštu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a time i međunarodnog prava.

"Srbija veoma ceni podršku Rumunije evropskom putu Srbije, kao i konkretnu pomoć kroz prenos rumunskih iskustava iz procesa pridruživanja", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije i ambasadorka Davidoju su se saglasili da su Srbija i Rumunija iskreni prijatelji i pouzdani partneri, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama.

Dvoje sagovornika su istakli da bi od najvećeg značaja bila izgradnja auto-puta ili brze saobraćajnice između Beograda i Temišvara.

Predsednik Vučić je takođe naglasio da Srbija može mnogo da nauči od Rumunije kad je reč o korišćenju plovnosti Dunava.

Osim pomenutog puta između Beograda i Temišvara, koji je izdvojen kao prioritetni projekat, ambasadorka Davidoju je navela i izgradnju železničke pruge, kao i izgradnju gasnog interkonektora između dveju zemalja.

Predložila i osnivanje zajedničke Privredne komore, koja treba da zbliži poslovne zajednice sa obe strane granice.

Ambasadorka Davidoju je izjavila da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica.

Predsednik Vučić je naglasio i značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Johanisu i pozvao ga da poseti našu zemlju.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">