Читај ми!

Kancelarija za KiM osudila zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje pokušaj privremenih institucija u Prištini da medijskoj ekipi Radio-televizije Srbije onemoguće ulazak na teritoriju pokrajine.

O najnovijem kršenju prava na slobodu kretanja, prava na slobodu izveštavanja i informisanja, Kancelarija za KiM obavestiće administraciju EU u Briselu.

"Očekujemo od evropskih predstavnika da se jasno odrede prema politici zabrana i rampi koju sprovode institucije u Prištini i omoguće medijima iz centralne Srbije da nesmetano, bez pritisaka, maltretiranja i zastrašivanja obavljaju svoj novinarski zadatak" , navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se dodaje, nedopustivo je da novinari bilo koje medijske kuće imaju tretman kakav prethodnih dana imaju mediji iz centralne Srbije koji pokušavaju da izveštavaju sa prostora Kosova i Metohije. 

"Da li ovakve zabrane zapravo služe da se spreči da istina o dešavanjima na Kosovu i Metohiji bude dostupna široj javnosti", pitaju se u vladinoj kancelariji.

Kancelarija za KiM podseća da je ovo treći slučaj u nizu da kosovska policija ne dozvoljava novinarima iz centralne Srbije da izveštavaju sa Kosova i Metohije.

Prethodno je medijskim kućama RTV Pink i RTV Kraljevo zabranjen prelazak preko administrativne linije na Jarinju, a novinari ovih redakcija suočili su se sa višesatnim, neosnovanim proverama od kosovske policije, da bi bez obrazloženja bili sprečeni da obave svoj novinarski zadatak.

Isti tretman od juče posle podne prolaze i novinari RTS-a koji snimaju serijal "Pravo na sutra" o otetoj i uzurpiranoj imovini na KiM, ističe se u saopštenju.

Prema poslednjim informacijama, naša ekipa i dalje čeka dozvolu za ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Kako nam je potvrdila koleginica Svetlana Vukmirović, oficir za vezu Dejan Pavićević u stalnom je kontaktu sa Briselom i kosovskim privremenim institucijama.  

Zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju osudilo je u Udruženje novinara Srbije.  

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије