Читај ми!

Vučić: Sutra stiže još 500.000 doza kineske vakcine "Sinofarm", do kraja meseca i vakcine "Astra-Zeneke"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sutra stiže još 500.000 doza vakcine "Sinofarm". Do kraja februara "Fajzer" će isporučiti još 88.000 doza vakcine, ali i kompanija "Astra-Zeneka".

Predsednik Vučić je, tokom vanrednog obraćanja medijima, rekao da su kineske vakcine u srpskom magacinu u Kini i da će sutra stići u Srbiju.

Dodao je da je jutros stiglo još 50.000 vakcina "sputnjik" za prvu dozu, i da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Naveo je da će Srbija do kraja februara dobiti još 88.000 doza vakcine "Fajzer–Biontek", ali i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", između 125.000 i 150.000 doza do 20. februara, za šta je potpisan ugovor. 

"Od četvrtka-petka idemo, uz revakcinaciju, na dalju masovnu vakcinaciju", istakao je Vučić. 

Pohvale na račun Srbije 

Vučić je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i posebno kineskom predsedniku Si Đinpingu na najvećoj podršci, kao i, kako je rekao, prijateljima iz Velike Britanije i Indije.

"Mi ćemo imati milion vakcinisanih i revakcinisanih i to govori o velikom radu i trudu", rekao je Vučić i čestitao predsednici Vlade Srbije i timu koji se bavio nabavkom vakcina.

Dodao je da je ponosan na našu zemlju koja se ponašala odgovorno i ozbiljno.  

Težak i naporan rad se uvek isplati, rekao je predsednik i istakao da idemo na dalju masovnu vakcinaciju kako bismo spasavali živote.

Naveo je da je predsednik Kine Si Đinping potvrdio dolazak u Srbiju. 

"Proteklih deset godina povećali smo izvoz u Kinu pedeset puta i to govori koliko je Srbija napredovala", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa kineskom kompanijom potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže za 65 opština u Srbiji.  

Naveo je da je na sastanku Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope grčki premijer Micotakis rekao da bi bilo dobro da za ulazak u Grčku postoji certifikat o vakcinaciji.

Dodao je da je više govornika na sastanku pohvalilo Srbiju i govorilo o izuzetnoj snalažljivosti naše zemlje.

Vučić je naglasio da Srbija nijednu vakcinu nije dobila preko Kovaks sistema, ističući da bismo imali 1.000 mrtvih više da nismo na drugi način nabavili vakcine.

Predsednik je naveo da će češki premijer Andrej Babiš, osim zbog bilateralnog susreta, doći u Srbiju da vidi kako funkcioniše sistem vakcinisanja i kako je organizovan.

"Mislim da o tome govori ceo svet. Kroz to što smo uradili kod vakcinacije, mi smo pokazali koliko naša zemlja napreduje", rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija nepovratno promenila i da nema vraćanja u prošlost.

"Možete da bude zemlja sa najbržim rastom u Evropi, da budete najbolji u vakcinaciji kada suštinski promenite sve. Kada vam zemlja temeljno, suštinski i dramatično ide napred", naveo je Vučić.

Dodatna pomoć za sektor turizma i hotelijerstva

Predsednik je rekao da je tokom sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim zatražio da se za sektor turizma i hotelijerstva obezbedi dodatna finansijska pomoć.

Njegov predlog je da se, kaže, osim opšte pomoći za sva preduzeća – izuzev banaka i finansijskih preuzeća – od tri puta po 50 odsto minimalca, sektoru turizma i hotelijera dodeli još jedan minimalac.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво