Читај ми!

Šapić za RTS: Novi Beograd s pravom nazivaju "srpski Menhetn"

Predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić kaže za RTS da dobijanje statusa kulturnog dobra "Centralne zone Novog Beograda" predstavlja zadovoljstvo i potvrdu da su projektanti uradili dobru stvar. Dodao je da Novi Beograd s pravom nazivaju "srpski Menhetn", pošto se tamo nalaze najjače domaće i strane kompanije.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda objavio je da je na predlog te institucije, a Odlukom Vlade Srbije, "Centralna zona Novog Beograda", dobila status kulturnog dobra – prostorno kulturno-istorijske celine.

Centralnu zonu čini devet blokova – 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i Blok 30. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda podsetili su i da je Blok 23 uvršćen u stalnu postavku Muzeja moderne umetnosti – MOMA u Njujorku od 2019. godine.

Predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić je naveo da to predstavlja zadovoljstvo i potvrdu da su ljudi koji su projektovali Novi Beograd uradili dobru stvar.

"To je specifična arhitektura posle Drugog svetskog rata koja je rađena baš na tom potezu. Mislim da je izuzetno važno da se to sačuva i drago mi je što je odlučeno da se to proglasi kulturnim dobrom", rekao je Šapić za RTS.

Dodao je da je Novi Beograd od velike spavaonice postao najrazvijenija opština, ne samo u Beogradu već i u Srbiji.

"Već dugo ga mnogi nazivaju, ja mislim s pravom, 'srpski Menhetn'. Na njemu se nalaze najjače, i domaće i strane kompanije. Novi Beograd je, infrastrukturno, apsolutno grad koji je po najvišim svetskim i evropskim standardima", kazao je Šapić.

Istakao je da će se u narednim godinama nastaviti sa razvijanjem infrastrukture, kao i da su veoma važni kapitalni infrastrukturni projekti, poput obilaznice oko Beograda.

"Novi Beograd poseduje urbanističke uslove za kvalitetan razvoj i mislim da, kažem, u sledećih godinu dana će se samo nastaviti ono što se i do sada radilo", rekao je Šapić.

Naglasio je da očekuje bolje povezivanje sa starim delom Beograda.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије