Читај ми!

Đukanović za RTS: Francuska će nastojati da dođe do obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe da će dominantna tema u razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biti Kosovo i Metohija, ali će, dodaje, biti važan i kontekst evrointegracija.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je, imajući u vidu ojačanu ulogu Francuske u okviru EU, veoma značajno da Srbija uspostavi što bolje odnose sa ovom zemljom, sa kojom od 2011. strateške odnose.

Ističe da će dominantna tema u razgovoru Vučića i Makrona biti Kosovo i Metohija, ali će, dodaje, biti važan i kontekst evrointegracija.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Đukanović ukazuje da je Francuska opredeljena da se uđe u novu etepu dijaloga i nastojaće da do obnavljanja dijaloga dođe.

"Izbori na Kosovu, u Nemačkoj, u Srbiji naredne godine u perspektivi će dati drugačiju dinamiku u dijalogu i ne možemo očekivati značajniji prodor", naveo je direktor Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će, za razliku od bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, novi predsednik Džozef Bajden sa Briselom koordinisano raditi po pitanju Kosova i Metohije.

Bajden će, navodi, nastaviti sa ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine, a narednih nekoliko meseci će biti dinamični.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i otvaranju novih poglavlja, Đukanović ukazuje da sve zavisi od primene nove metodologije koja je usvojena i koju je Francuska predložila i od broj poglavlja po novim klasterima.

"Postoji mogućnost da se taj proces ubrza. Sve se vrti oko poglavlja 35 – Kosovo i Metohija, i 23 i 24 koja se tiču ljudskih prava", navodi direktor Centra za spoljnu politiku.

Dodaje da postoji mnoštvo mogućnosti da se privredna saradnja Srbije i Francuske pobošlja, a to, kako kaže, zavisi i od pozicionaranja Francuske unutar EU.

"Francuska podržava nastojanja kada je u pitanju Zapadni Balkan, poput inicijative regionalnog tržišta", kaže Đukanović.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије