Читај ми!

Programske platforme opozicije – put ka dogovoru ili novom razmimoilaženju

Uoči razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, za samo desetak dana objavljene su četiri programske platforme. Poslednju - "Nacionalna demokratska alternativa", potpisali su Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije. I dok ona najavljuje tešnju saradnju dve stranke, na poziv SDS-a i Nove stranke nisu se odazvale političke grupacije koje su prve izašle u javnost sa predlozima za dijalog. Analitičari kažu da je to više pokazatelj političkog razmimoilaženja nego znak da imaju drugačije pristupe u rešavanju problema u izbornom procesu.

Poduži spisak tema o kojima su se saglasili DSS i POKS. Između ostalog – odbrane nacije, kulture, identiteta i demokratije, pravne države i vladavine prava, izgradnje institucija.

Platforma je, kažu, još jedan impuls da pokažu da su otvoreni za svaki dijalog za bolje izborne uslove. Lider DSS-a trenutne razgovore vidi kao konfuzne.

"Ponekad postaje teško i zamorno, za građane svakako a i za nas koji se bavimo politikom. Žika Gojković je rekao da ovde fali pravne države, to se prvenstveno odnosi na izborne uslove. Učestvovaćemo u svemu što je konstruktivno unutar opozicije kako bismo se svi izborili za bolje uslove", kaže Miloš Jovanović iz DSS-a.

Saradnju DSS-a i POKS-a analitičari tumače kao refeleksiju njihovih izbornih rezultata prošle godine. Razjedinjenost desnog spektra dovela je, kažu, do toga da dve stranke ne pređu cenzus.

"Da pokušaju da na jednoj desničarskoj platformi dođu do podrške i da na taj način pređu onaj cenzus koji je za njih bio nedostižan u junu ove godine, koliko će oni imati uspeha u takvoj inicijativi, zavisi od dve stvari, najpre šta će ponuditi od konkretnih personalnih rešenja i od konkretnih rešenja na nivou politika pred biračima", ističe Bojan Klačar iz Cesida.

Posle parafa u sedištu svoje stranke, Miloš Jovanović je otišao u sedište Nove stranke. Osim njega, izborne uslove razmatrali su i članovi Socijaldemokratske stranke, Pokreta "1 od 5 miliona", Inicijative "Ne davimo Beograd", Zelene stranke, Građanskog demokratskog foruma, Mađarskog pokreta, Nove Srbije.

Interesantno je da su istakli prisustvo, kako kažu, izabranog predsednika Demokratske stranke Branislava Lečića.

"Tokom dvočasovnog razgovora, većina učesnika izrazila je veliko zadovoljstvo i optimizam što se, posle dužeg vremena, na istom mestu okupilo toliko različitih organizacija, ali ipak organizacija koje povezuje isti cilj. Zato i ističemo da je neophodno održati kontinuitet sastanaka, kada očekujemo da nas za pregovaračkim stolom bude još više, jer se samo zajedničkom borbom može doći do jasnih i konkretnih rezultata koji građani Srbije očekuju od nas", navodi se u saopštenju Nove stranke.

Izjava posle sastanka nije bilo. Sastanak je bio zatvoren za novinare. O tome se poslednjih dana najviše i spekulisalo.

Kao jedan od razloga zašto se danas nisu pojavili stranke i partneri Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Pokreta Dveri navodi se to što su, kako tvrde, poziv dobili preko medija.

"Politički nivo razlike između SDS-a i ljudi koji su se okupili oko te platforme čini se da je zapravo veći na političkom nivou nego u tome kako oni gledaju na izborne uslove, i u tom kontekstu treba tumačiti ovaj šum u komunikaciji koji postoji oko sastanka koji je organizovala SDS. Današnji sastanak je više pokazatelj političkog razmimoilaženja između dve grupacije, to je više politička poruka", ističe Klačar.

A poruku čekamo i sa sastanka poslanika EU i srpskog parlamenta koji je najavljen za dva dana. Osim što će razgovarati o odnosima Unije i Srbije očekuje se da će među temama biti i međustranački dijalog.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво