Čitaj mi!

Vučić sa Šibom: Odnosi Srbije i Nemačke na izuzetnom nivou

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razmotrio najvažnije aktuelne teme, posebno bilateralne odnose, kao i trenutne i buduće projekte ekonomske saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić i ambasador Šib su konstatovali da su odnosi Srbije i Nemačke na izuzetnom nivou, što predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje odnosa dve zemlje i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkim investitorima što u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 ljudi i dodao da se nada da će se taj broj povećavati sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja.

"Pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji", istakao je predsednik Vučić i naglasio da će Srbija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj vrsti obrazovanja, kao i zelenoj agendi i zaštiti životne sredine.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena novim ulaganjima, čija se realizacija očekuje u narednom periodu. Ambasador Šib je je rekao da Ambasada SR Nemačke snažno i aktivno podržava postojeći trend povećanja investicija.

Ambasador Šib je ovom prilikom predsedniku predstavio novu direktorku GIZ-a u Srbiji, Danijelu Funke, kao i novog šefa kancelarije KfW, Ridigera Hartmana.

"Vlada Nemačke je u poslednjih 20 godina sa svojim institucijama KfW i GIZ, realizovala u Srbiji projekte u vrednosti od dve milijarde evra", istakao je ambasador Šib i dodao da će fokus Nemačke u Srbiji i nadalje biti na projektima iz oblasti održive ekonomije, dualnog obrazovanja, obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine, kao i vladavini prava. Nemačka trenutno podržava Srbiju u ovim oblastima sa 240 miliona evra.

Predsednik Vučić je u tom kontekstu posebno istakao da očekuje još veće učešće kompanija iz Evropske unije u infrastrukturnim projektima, budući da Srbija ozbiljno pristupa konceptu opšteg razvoja zemlje uz punu posvećenost razvojnoj saradnji.

Ambasador Šib je u tom smislu naglasio da „Srbija Nemačkoj nije samo snažan ekonomski partner", već da je naša zemlja Nemačkoj „najvažniji partner u regionu u oblasti razvojne saradnje".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">