Čitaj mi!

Prištinski mediji: Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje na izborima

Sudski savet u Prištini utvrdio je da je 47 među skoro 1.080 prijavljenih kandidata za poslanike u kosovskoj skupštini, počinilo krivično delo u poslednje tri godine. Mediji u Prištini prenose da učestvovanje na izborima neće biti dozvoljeno prvom na listi Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju.

Prvom na listi Pokreta Samoopredeljenje i kandidatu za premijera Aljbinu Kurtiju neće biti dozvoljeno da učestvuje na izborima 14. februara na Kosovu, prenose prištinski mediji i dodaju da je prepreka za njegovo učešće kazna od tri godine za počinjeno krivično delo koja još nije istekla.

Pored Kurtija, na listi kandidata Pokreta Samoopredeljenje zbog presude izrečene u poslednje tri godine ne mogu da budu ni potpredsednica Aljbuljena Hadžiju i Ljiburn Aljiju. 

Iz centralne izborne komisije su, ne navodeći o kojim je kandidatima reč, saopštili da iz odgovora sudskog saveta proizlazi da 15 od 28 političkih subjekata koji su se prijavili za certifikaciju imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima.

Taj član precizira da kandidat za poslanike ne može da bude osoba koja je pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašena krivom za krivično delo.

"Generalno, postoji 47 kandidata od oko 1.080 koji su pravosnažnom presudom u poslednje tri godine oglašeni krivim za krivično delo", naveo je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Danas je krajnji rok za formalizovanje broja kandidata za poslanike koji imaju problema sa zakonom, a ko od prijavljenih kandidata može da učestvuje na izborima 14. februara, objaviće Centralna izborna komisija.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">