Читај ми!

Selaković sa Borisovom o saradnji dve države i merama protiv koronavirusa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Sofiji sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom o političkoj, infrastrukturnoj i ekonomskoj saradnji dveju država, kao i o merama u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku, kojem je prisustvovala zamenica premijera i šefica diplomatije Ekatarina Zaharijeva, konstatovano je da su odlični lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Bugarske od velikog značaja za bilateralnu saradnju dve države, koju je međutim neophodno intenzivirati političkim dijalogom na nivou ministara spoljnih poslova.

Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Bugarskom, kao posebno važnom susedu i prijateljskoj zemlji, u duhu međusobnog uvažavanja i bliskih veza dva naroda.

Na evropskom putu tokom 2020. Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, jer zeleno svetlo nije dalo sedam zemalja članica EU, među kojima i Bugarska. Razlozi su, pojašnjava ministarka spoljnih poslova te zemlje, bili tehničke prirode.

"Nije bilo političkog razloga za to, već je tehničke prirode. Rekla bih da nije toliko bitan broj poglavlja i znam da vam nekada izgleda frustrirajuće spor taj proces. Ali ja vam iz iskustva kažem da sam proces nije brz. Najbitnije je da se implementiraju i prihvate reforme koje su u vezi s tim poglavljima, zato je i mnogo teže zatvaranje poglavlja. Uveravam vas da Bugarska nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu", navodi Ekaterina Zaharijeva, ministar spoljnih poslova Bugarske.

Put koji će pribliziti dve prestonice - Sofiju i Beograd, trebalo bi da bude gotov do kraja godine. U toku su radovi na drugoj od ukupno 3 deonice auto-puta od Sofije do granice dveju zemalja.

U dve pogranične opštine gde živi bugarsko stanovništvo - Babušnici i Dimitrovgradu u toku je opremanje odeljenja Slobodne carinske zone Pirot, koja će, kaže srpski šef diplomatije, otvoriti prostor za unapređenje saradnje.

"Da smo uvereni da će to biti odlicna prilika i prostor za zajedničke incesticije, za dolazak bugarskih investitora i za obezbeđivanje zaposlenja ljudima koji žive u tim pograničnim krajevima kojem god narodu da pripadaju", napominje Selaković.

O položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji, ali i namerama za jačanje diplomatskih odnosa dve zemlje, ministar spoljnih poslova razgovarao je i sa bugarskim predsednikom.

Zvaničnu posetu Bugarskoj šef srpske diplomatije jutros je počeo obilaskom hrama Svete nedelje u Sofiji, gde se poklonio moštima Svetog kralja Milutina i razgovarao sa glavnim sekretarom sinoda Bugarske pravoslavne crkve episkopom Gerasimom.

U Bugarskoj su na snazi oštre mere protiv korone, pored ostalog, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti do kraja meseca, a ne rade ni tržni centri.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво