Čitaj mi!

SSP, DS i PSG traže od Evropskog parlamenta da se dijalog nastavi što pre

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana uputile su pismo poslanicima Evropskog parlamenta, u kome navode da bi dijalog vlasti i opozicije trebalo da počne što je pre moguće, jer, kako su naveli, veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane.

Te stranke su navele da su zabrinute zbog, kako tvrde, nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u zemlji, te da da je "situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred", piše Juropijan Vestern Balkans.

Uz to u pismu se insistira na tome da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

"Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU", navele su stranke u pismu.

Opozicija je EP napisala da se predstojeći dijalog najavljuje "u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji", uz zaključaj da bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">