Читај ми!

Selaković se sastao sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, Selaković je konstatovao da odnosi Srbije i Kine nastavljaju da jačaju i izrazio zadovoljstvo dijalogom i intenziviranjem saradnje Srbije i Kine tokom pandemije koronavirusa.

Dodaje se da je Selaković istakao da Srbija pridaje veliki značaj daljem obogaćivanju strateškog partnerstva i jačanju dijaloga na visokom i najvišem nivou sa NR Kinom, kao i da nova Vlada Srbije nastavlja da sledi smernice koje su za razvoj saradnje postavili predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

"U tom smislu, sa velikom radošću očekujemo i što skoriju posetu predsednika Si Đinpinga Srbiji, u trenutku kada to epidemiološki uslovi u svetu dozvole", rekao je Selaković.

Dodaje se kako je Selaković, takođe, izrazio zadovoljstvo povodom saradnje koju ostvaruju dva ministarstva spoljnih poslova, uz želju da se u narednom periodu ulože i dodatni napori za njeno intenziviranje.

"Srbija neizmerno ceni principijelnu poziciju Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija i institucija, i očekujemo da će ta podrška biti nastavljena u istom duhu", rekao je Selaković.

Kako se navodi, ministar Selaković je poručio da je Srbija je u potpunosti posvećena intenziviranju saradnje sa Kinom kroz bilateralne kanale, ali i posredstvom inicijative "Pojas i put" i mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i istočne Evrope.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će trend direktnih kineskih ulaganja u Srbiji biti nastavljen, kao i da će doći do rasta srpskog izvoza u Kinu.

"Govoreći o sveobuhvatnoj saradnji dve zemlje, Selaković je istakao saradnju u oblasti kulture, gde je od posebnog značaja otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, novembra 2018. godine, koji će doprineti boljem poznavanju Srbije i naše kulture u Kini", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, istovremeno, prema rečima ministra, raduje i planirano otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čiji kamen temeljac je postavio predsednik NR Kine Si Đinping.

Šef srpske diplomatije uputio je čestitke ambasadorki, poželeo lične i profesionalne uspehe u novoj 2021. godini i zahvalio na čestitki koju mu je povodom Nove godine uputio državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије