Читај ми!

Skupština usvojila zaključke o izveštaju EK

Usvajanjem zaključaka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020.godinu, danas je završeno redovno jesenje zasedanje Skupšrtine Srbije. Poslanici su jesenje zasedanje, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, završili uz intoniranje himne "Bože pravde" i svečanu gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Skupština Srbije usvojila je zaključke o izveštaju EK o napretku Srbije za 2020. koji se prvi put našao pred poslanicima. Zaključke je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika. 

Činjenicu da se izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije prvi put našao pred poslanicima pozdravio je ranije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Dokument, inače, sadrži pet zaključaka, a jedan od njih je da će Skupština Srbije konstatovati preporuke iz izveštaja EK, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija.

Pozdravljaju se napori Vlade Srbije preduzeti u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i poziva se Vlada da održi snažnu dinamiku pregovora u skladu sa novom metodologijom proširenja.

Takođe, zaključak je i da će skupština konstatovati preporuke koje se odnose na njen rad, te da će ostati aktivno uključena u realizaciju Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Narodna skupština ukazuje na potrebu daljeg rada svih institucija na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EK, a nakon rasprave zaključke bi trebalo objaviti u Službenom glasniku.

Dačić: Ispunili smo sve što smo postavili kao cilj

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, na poslednjoj sednici jesenjeg zasedanja, da je parlament radio u teškim uslovima pandemije korona virusa i ukazao da je u ovom sazivu održano 11 sednica na kojima je usvojeno 105 akata, 50 zakona i 55 ostalih akata.

Dačić je kazao da su samo tri od 50 zakona bili usvojeni po hitnom postupku, što je oko šest odsto.

"Mi smo ispunili sve ono što smo postavili kao svoj cilj na početku. Doneli smo Kodeks ponašanja narodnih poslanika, raspravljali smo o izveštajima nezavisnih tela u plenumu, prvi put smo razmatrali izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije", rekao je Dačić u parlamentu.

On je zahvalio svim poslanicima na predanom radu i podsetio da prolećno redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu.

Predsednik Narodne skupštine je podsetio da je svakog utorka održavao sednice Kolegijuma sa šefovima poslaničkih klubova i najavio novi sastanak već za 5. januar sledeće godine.

"Najviše što smo mogli smo doprineli, i reformama i opštoj političkoj stabilnosti, i situaciji u Srbiji", rekao je Dačić.

Posle himne "Bože pravde" Dačić je čestitao poslanicima predstojeće praznike i jesenje zasedanje završio rečima: "Hristos se rodi, živela Srbija".

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара