Читај ми!

Drecun: EU nema politički kapacitet da natera Prištinu da formira ZSO

Svaka politička kriza u Prištini reflektuje se na dijalog Beograda i Prištine i ne podrazumeva samo raspisivanje i održavanje izbora i čestu smenu vlasti u Prištini nego se ogleda i kroz stavove koje vladajuća većina zastupa, a koji nisu u funkciji napretka u odnosima Beograda i Prištine, ocenio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

Milovan Drecun je u intervjuu za Prvi program Radio Beograda, konstatovao da u ovom trenutku, u Prištini, Beograd nema kredibilnog i partnera sa političkim uticajem, sa kojim bi moglo da se razgovara i koji bi sve što je dogovoreno mogao da primeni.

Drecun očekuje i da podrška koju EU daje dijalogu Beograda i Prištine bude konkretna, a ne samo deklarativna i verbalna.

Sopstveno mišljenje ilustovao je kroz primer Zajednice srpskih opstina (ZSO), čije formiranje Unija samo formalno podržava.

Veruje da EU ne želi da upotrebi takozvanu "meku moć" i Prištinu natera da se ponaša racionalno i realizije dogovoreno.

"EU nema dovoljan politički kapacitet da natera Prištinu da formira ZSO - bez koje nema ni napretka u razgovorma, i nastavi dijalog i o drugim osetljiivim pitanjima", rekao je Drecun i podsetio da je ZSO ključna za opstanak Srba na KiM, njihovu bezbednost i ekonomsku prespektivu.

Predsednik Odbora za KiM naglašava i da Priština želi da stvori etnički čistu albansku teritoriju koja bi se u dogledno vreme prisjedinila Albaniji.

"I zato privremene institucije sprečavaju pokušaj stvaranja svakog sistema koji bi bio od koristi Srbima na KiM. A ZSO je mehanizam zaštite i opstanka srpskog napoda, ona štiti srpski narod i stvara uslove za njegov povratak u Pokrajinu, naveo je Drecun.

"Beograd se zalaže za mirno, dugoročno održivo i kompromisno rešenje"

Prema Drecunovim rečima, Beograd se zalaže za mirno, dugoročno održivo i kompromisno rešenje koje istovremeno mora do obezbedi uslove za opstanak, budućnost i kvalitetan život Srba u Pokrajini i zato poštuje dogovreno.

"Naše odgovorno i konstruktivno ponašanje rezultiralo je činjenicom da je Beograd postao pouzdan i poštovan partner koji je postavio prepreku ekstremnim politčkim idejama i  politici pritiska u rešavanju situacije na Kosmetu. Privremene institucije Srbe tretirtaju kao građane drugog reda, ne pružaju im odgovarajuci zaštitu - pa ni onda kada prijavljuju incidente i etničko nasilje", ukazuje Drecun.

Dodaje da je prisustvo međunarodnih snaga formalno, Euleks ima funkciju monitoringa,  dok Kfor smanjuje broj pripadnika, jedino je jedinica iz Poljske opetrativna.

Drecun očekuje podizanje novih optužnica za zločine protiv Srba. S tim u vezi, ukazuje da je pravo pitanje kako će Albanci, na izborima, glasati za partije Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Napominje i da pripadnici terorističke OVK zločine nisu činili samo nad Srbima, već i Romima, ali i pripadnicima drugih zajednica, kao i Albancima.

"Država će i u idućoj godini nastaviti borbu za opstanak Srba na KiM, za poboljšanje uslova njihovog života, povratak proteranih", ističe Drecun.

"Srbija nije slaba kao što je bila"

Milovan Drecun kaže da Srbija nije slaba kao što je bila ranije, da ima kapacitet i potencijal da pomogne pokrajinskim Srbima.

"Neophodno nam je puno jedinstvo srpskog koprusa na Kosmetu i Beograda da bi smo se suprotstavili jakim pritiscima, pre svega priznavanju nezavisnosti Kosmeta. To se nikada neće desiti", kategoričan je Drecun, jer to srpski narod, kako ističe, neće dozvoliti.

Naglašava da je jedinstvo bitno i zbog zajedničkog političkog nastupa i da bi smo bili jaki da se suprotstavimo pritiscima i sačuvamo KiM u sastavu Srbije.

"Neka zaborave da će nam uzeti Kosmet, da će ta teritorija biti članica UN i da će se kasnije pripojiti Albaniji", zaključio je Milovan Drecun u intervjuu za emisiju "Magazin nedeljom" Prvog programa Radio Beograda.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије