Читај ми!

Skupština usvojila izveštaje nezavisnih institucija

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaje zaštitnika građana, poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Državne revizorske institucije za 2019. godinu.

Svaki deseti dinar u javnim nabavkama kod revidiranih subjekata ima neki od propusta u javnim nabavkama navodi se u izveštaju DRI-ja za 2019. godinu.

"Ono što je najveća nepravilnost kod javnih nabvki jeste da su izvršeni rashodi i izdaci bez provedenog postupka javne nabavke, a da pri tom nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama u iznosu od ukupno 306 miliona dinara ili su zaključeni ugovori u kojima je izvršena povreda ili narušavanje načela javnih nabavki", kaže dr Duško Pejović, direktore državne revizorske institucije.

Zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja rešeno je oko 14.000 predmeta.

"Podnosioci zahteva najteže dolaze do onih informacija koje su u vezi sa budžetskim sredstvima, javnim nabavkama, investicijama i drugim raspolaganjima i evidencijama javnih sredstava i imovine. I broj žalbi u pogledu ovih inforamcija je u 2019. skoro dupliran u odnosu na broj žalbi u 2018. godini", istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Najviše pritužbi zaštitniku građana pristizalo je iz imovinsko-ekonomske oblasti.

"Pritužbe građana najvećim delom odnosile su se na povredu prava na zaštitu imovine, pravo na dobijanje odluka u zakonskom roku, kao i pravo na poštovanje najboljih interesa deteta", kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana. 

"Najveći broj pritužbi je podneto ove godine zbog diskriminacije a osnovu invaliditeta. To je 16 odsto od ukupnog broja pritužbi i godinama se nalazi u vrhu po broju podnetih pritužbi. Žene su i dalje diskriminisane", navodi Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ranije su izveštaje nezavisnih institucija razmotrili resorni odbori Skupštine Srbije. Redovni godišnji izveštaji usvojeni su posle objedinjene rasprave.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара